Szeged, épül, BYD, gyár, üzem, autógyár, beruházás, ipar, gazdaság, pipacs

Jövőre elkezdődhet az 5-ös főút bővítése Szegeden

Helyi hírek

Az Építési és Közlekedési Minisztérium arra kérdésünkre, hogy mikor veszi kezdetét az 5-ös főút bővítése Szegeden, azt a választ adta, hogy a tervek szerint minderre a jövő évben kerül sor. Emellett azt is megtudtuk, hogy pontosan, milyen fejlesztések mennek majd végbe a környéken.

Arra vonatkozóan, hogy milyen fejlesztések mennek végbe az 5-ös főút környékén az épülő BYD elektromos autógyár kapcsán, a minisztérium a következőt válaszolta:

– A Szeged Ipari Park közcélú infrastrukturális fejlesztésének keretében valósulhat meg az 5. számú főút, M43 autópálya és az ELI-ALPS lézeres kutatóközpont körforgalom közötti szakasz 2×2 sávra bővítése. A 2,2 km hosszú szakaszon a tervek szerint kiépül a közvilágítás, valamint az 5. számú főúttal párhuzamosan kerékpárút is. Továbbá egy új csomóponti (direkt-) ág épül, mely az M43 gyorsforgalmi út déli oldali alcsomópontjában az autópálya lehajtót, amely az 5. számú főutat köti majd össze közvetlenül. Az Ipari Park bejáratához kapcsolódóan egy csomópont is létesül – írta az Építési és Közlekedési Minisztérium Sajtóosztálya.

A kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárás 2024. április 30-án megindításra került, jelenleg az ajánlatadási szakasz tart.

– A tervek szerint szerződéskötésre 2024. decemberben kerül sor, a szerződés hatályba lépésétől számított 21 hónapon belül pedig elkészülhet a beruházás. A kapcsolódó feladatokat az Építési és Közlekedési Minisztérium végzi – tudatták.

Fotó: Frank Yvette