A Hajdúszoboszlói Gyógyfürdő története

A Hajdúszoboszlói Gyógyfürdő története – Minden nyáron sokan foglalnak szállást a közelben

Helyi hírek Wellness

A Hajdúszoboszlói Gyógyfürdő Európa egyik legnagyobb fürdőkomplexuma, hazánk népszerű idegenforgalmi célpontja. Modern gyógyászati, szórakoztató és wellness szolgáltatásokat biztosít. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni a történetéről. 

Hajdúszoboszló egy alföldi város, amely 22 kilométerre található Debrecentől. Hajdú-Bihar vármegye Hajdúszoboszlói járásának központja. Hazánk egyik legnépszerűbb üdülőhelye, Debrecen és Hajdúböszörmény után a megye harmadik legnépesebb települése. Népszerűsége gyógyvizének köszönhető, a város Magyarország egyik minősített gyógyhelye. A szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák tekintetében is népszerű település.

73 Celsius-fokos gyógyvíz

Pávai-Vajna Ferenc vezetésével 1925-ben geológusok földgáz után kutattak Hajdúszoboszlón, és sikerrel jártak. Ráadásul nemcsak földgázt találtak, hanem 73 Celsius-fokos, páratlan összetételű gyógyvizet is. A gyógyhatása hamar cáfolatlanul bebizonyosodott. Hivatalosan 1934-ben nyilvánították gyógyfürdővé a helyet. Azóta töretlen a népszerűsége, és mára Európa egyik legnagyobb fürdőjévé vált. Hajdúszoboszló egész évben jobbnál jobb szállásokat kínál. A hajdúszoboszlói szállásokat a SzállásKérés weboldalán is összehasonlíthatod egymással.

A gyógyító erejű termálvíz

A hatalmas területen fekvő Hajdúszoboszlói Gyógyfürdő Bánomkertben, a város üdülőövezetében található. Körülötte egy gyönyörű liget helyezkedik el. Arról is híres, hogy 1937-ben itt nyitották meg hazánk első és sokáig egyetlen hullámmedencéjét. Ez az élményelem is hamar híres lett. A hozzá kapcsolódó parkban Magyarország egyik legszebb strandját alakították ki gyógy-, gyermek-, strandmedencékkel, pezsgő- és hullámfürdővel, valamint fedett és nyitott versenyuszodával. Mindemellett kádmedencék, súlyfürdők és egyéb melegvizes medencék is találhatók. Az Aquapark 2000 nyarán nyílt meg.

A gyógyító erejű termálvíz különös illatú, barnás színű, kénes, jódos összetételű. Alkalmas reumatikus betegségek gyógyítására, valamint javulás érhető el vele mozgásszervi, degeneratív, kopásos betegségek esetében. Továbbá jó hatású nőgyógyászati gyulladások és meddőség esetén is. Alkalmazható ortopédiai műtétek utókezelésében és agyvérzés utáni állapot kezelésében. Mindemellett a hatása idegi, sebészeti és bőrgyógyászati eredetű megbetegedések kezelése esetén is észlelhető. 

Szállás közel a fürdőhöz

A gyógyfürdő egész évben nyitva tart, minden korosztály kedvére választhat a medencék közül. Sokan előszeretettel választják a minőségi gyógyvizének és a komplex szolgáltatásainak köszönhetően. A termálvíz gazdag ásványi anyagokban és nyomelemekben, számos egészségügyi problémára nyújt enyhülést és a természetes szépségápolást is elősegíti. A Hajdúszoboszlói Gyógyfürdőben a látogatók feltöltődhetnek és elszakadhatnak a mindennapi stressztől, miközben javul az egészségük állapota. 

A gyógyfürdő létrejöttével drasztikusan átalakult Hajdúszoboszló és annak turizmusa. Az elmúlt években számos fontos beruházás ment végbe, belföldi és külföldi turisták egyaránt előszeretettel választják úti célul a várost. Akár több hetes kikapcsolódást is lehet ide szervezni. Érdemes olyan szállás mellett dönteni, amely közel található a fürdőhöz. (x)