Cziffra György emlékkoncertet tartottak Kecskeméten

Helyi hírek

Örökségünket meg kell ismerni, kultúránkat meg kell szervezni és azt továbbadni – hangsúlyozta a kulturális és innovációs miniszter pénteken Kecskeméten.

Csák János a Cziffra György emlékkoncert-sorozat megnyitóján úgy fogalmazott, “nekünk, magyaroknak óriási zeneszerző fejedelmeink vannak”, de a nagy örökség nemcsak kiváltság, hanem kötelesség is, hogy átadjuk a következő nemzedékeknek.

A tárcavezető kiemelte: ismernünk kell az örökségünket, éppen ezért a magyar kormány a GDP egy százalékát fordítja a kultúrára, míg az európai átlag mintegy fél százalék.

“Kultúrában születni nem csak annyit jelent, hogy élvezni az ősök műveit és kiváltságait, amiket kaptunk tőlük, hanem azt is, hogy elő kell készítenünk az utódaink kultúráját” – idézte Hamvas Béla író, filozófust a miniszter.

Csák János úgy vélte, örökségünkben a zene különleges helyet foglal el, áthidal teret, időt és műfajokat is. Mint mondta, “Cziffra is ilyen hídember volt”, földrajzi távokon, generációkon és műfajokat átívelve.

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere (Fidesz-KDNP) köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy kultúra nélkül nincs tartalmas életünk. Hozzátette: ha élünk a kultúrával, ha hiszünk a kultúrában, akkor választ kaphatunk arra, hogy mi dolgunk a világban.

Kiemelte, a zene célja, hogy táplálkozzunk vele, és kötelességünk támogatni azokat, akik megőrzik értékeinket, és továbbadják azokat.

A Kecskeméten kezdődő ötállomásos koncertsorozat a világhírű zongoraművész, Cziffra György művészetének, életének és munkásságának állít emléket. További helyszínei Pécs, Győr, Debrecen és Szeged lesznek. A kecskeméti hangversenyen magyar, olasz, francia és argentin művek is elhangzottak. A koncertsorozat annak a Cziffra Vándorkiállításnak a felvezető eseménye, amely majd novemberben nyílik meg a Magyar Zene Házában.

(MTI)