Rab, rablánc

Elrabolták egy debreceni bevásárlóközpontnál, majd napokig láncon tartották adósukat

Helyi hírek

A szökésben lévő két tettessel, és az őket segítő családdal szemben súlyosabban minősülő emberrablás miatt történt vádemelés – közölte a hajdú-bihari főügyészség.

A vádirat lényege szerint a sértett 50.000 euróval tatozott két, ukrán-magyar állampolgárnak, akik a férfit 2023. július 21-én, este, az egyik debreceni áruház parkolójába hívták. Ott azonban nem a visszafizetésről beszélgettek, hanem egyikük odalépett hozzá és megfenyegette, hogy eltörik a lábát, ha nem adja át a mobiltelefonját és nem ül be az autójukba.

A tettesek a sértettet az idősebb segítőjük Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kistelepülésen lévő házába szállították, útközben erőszakkal elvették az okmányait. A segítőjük házában lakott a férfi két felnőtt fia és lánya is, akik tudtak a bűncselekményről, és abban mindhárman segítették az elkövetőket.

A tettesek a sértettet a ház udvarán található garázsba vitték, ahol a fiatalabb elkövető ököllel, egy bottal és a lány által átadott fém baseball ütővel is bántalmazta. A férfi emiatt nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Ezután elrablói a lábánál egy lánccal kikötözték a férfit, akit napokon keresztül fogva tartottak, közben a tartozása megadását követelték tőle. Megfenyegették, hogy ha szökni próbál, őt és a családját is megölik. A férfi őrzéséről és ellátásáról a két gyermek gondoskodott. A sértett nem merte a láncot kifeszíteni és elszökni, mert félt a fenyegetéstől és az udvaron tartott harci kutyától.

Két nap elteltével az elkövetők a férfit Hajdúszoboszlóra szállították, ahol egy ismerősétől többször is kölcsönkért, összesen 700.000 forintot, amit nyomban átváltottak euróra. A sértett a rokonaitól is akart pénzt kérni, de ők nem voltak otthon, ezért elrablói visszavitték a férfit a házba, és ismét láncra kötötték.

Napokkal később adósukat megint Hajdúszoboszlóra vitték, ahol egy barátjától kért kölcsön. A sértett a férfinak jelezte, hogy bajban van, ezért amikor másnap a fogvatartói elvitték a kölcsönkért pénz átvételének helyére, amíg ők az autóban vártak, a sértett beült a barátja kocsijába és elhajtottak. Útjuk a helyi rendőrségre vezetett, ahol a férfi feljelentést tett.

Az elkövetők elszöktek, ellenük európai és nemzetközi elfogatóparancs is érvényben van, míg a segítő apát és gyermekeit a rendőrség őrizetbe vette, az eset óta letartóztatásban vannak.

A Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség az elkövetőket és bűnsegédeiket súlyosabban minősülő emberrablás bűntettével, a bántalmazásban résztvevőket továbbá súlyos testi sértés bűntettével vádolja. Vádiratában indítványozta, hogy a Debreceni Törvényszék az eljárást a két tettes távollétében folytassa le. A főügyészség mértékes indítványa értelmében, ha a bűnsegédek beismerik a bűncselekmény elkövetését, úgy a bíróság az apát 7 év, gyermekeit 5 év fegyházbüntetésre ítélje, továbbá 7, illetve 5 évre tiltsa el őket a közügyek gyakorlásától, a bántalmazás és fogvatartás eszközeit pedig kobozza el.