Mozdulj, Debrecen! Újabb helyszínt jelentettek be

Helyi hírek

A Mozdulj, Debrecen! mozgalom mozgásos programjai elérhetők immáron a Dózsa György Általános Iskolában is. Erről sajtótájékoztató keretében számolt be Széles Diána, Debrecen alpolgármestere, Barcsa Lajos, a terület önkormányzati képviselője, Papp Csaba, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (Daefi) igazgatója és Pallósné Bodnár Erika, az iskola intézményvezetője 2024. április 3-án.

Széles Diána nagy örömmel jelentette be a Mozdulj, Debrecen! újabb programhelyszínét, amely a debreceniek számára ingyenes mozgásos lehetőséget biztosít. Elmondta, az egész mozgalom célja, hogy azok, akik nem mozognak, megkapják a lehetőséget arra, hogy rendszeres testmozgást végezzenek, ezzel pedig az egészségükért tegyenek. Ehhez megkapnak minden segítséget többek között az önkéntesektől, vagy a Debreceni Tankerületi Központtól.

Az alpolgármester hozzátette, a programok rendkívül népszerűek, sokan keresik őket újabb helyszínek ötleteivel vagy kéréseivel. A kezdeményezés elmúlt két és fél éve alatt több mint 64 ezren vettek részt összesen, ami óriási szám, és jól mutatja mekkora igény van ezekre a programokra. Ez köszönhető annak, hogy rendkívül széles spektrumban több célcsoportot ki tudnak szolgálni.

Mozdulj, Debrecen!

A városvezető kiemelte, a Mozdulj, Debrecen! mozgalom minden programja ingyenes a debreceniek számára, viszont ennek természetesen vannak költségei is, amit a város költségvetéséből fedez az önkormányzat. Idén közel 200 millió forintot tudtak a költségvetésből erre a célra fordítani. Ez a költség pedig fedezi az iskolaprogram és a mindenki számára elérhető programokat is.

Széles Diána aláhúzta, mindig figyelik, hogy mik az igények, és egyre inkább látható, hogy a belvárosi iskolákban szükséges bővíteni a programhelyszínek számát, ezért indult el Barcsa Lajos alpolgármester, a körzet önkormányzati képviselőjének kérésére a vénkerti helyszíneken a bővülés. Ezután pedig megköszönte az együttműködést a Debreceni Tankerületi Központnak és a Dózsa György Általános Iskola intézményvezetőjének, hogy a szoros beosztás mellett lehetőséget biztosítanak az új programhelyszín számára, hiszen itt minden igényt kielégítően tudnak jönni a résztvevők.

Barcsa Lajos alpolgármester, mint a lakókörzet egyéni önkormányzati képviselője azt hangsúlyozta, hogy óriási siker a Mozdulj, Debrecen! program a Vénkertben, hiszen nem egészen egy hónap alatt a Vénkerti Általános Iskolában 400 fő vett részt a foglalkozásokon.

Megerősítette, hogy hatalmas igény van a belvárosban ezekre a programokra, hiszen amellett, hogy preventív és egészségmegőrző a rendszeres testmozgás, általános közérzetjavító hatása is van.

Azért is büszke a Mozdulj, Debrecen! programsorozatra, mert egészséges debreceniekre van szükség, akik jól érzik magukat, és ebben az önkormányzat támogatásával indult mozgalomnak na szerepe van – mondta el Barcsa Lajos.

Papp Csaba, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (Daefi) igazgatója kiemelte, hogy a Dózsa György Általános Iskola immár a 13. programhelyszíne a Mozdulj, Debrecen! mozgásos foglalkozásainak. Elmondta, hogy két és fél év alatt közel 3000 programot szerveztek, amin több mint 64 ezer fő vett részt. Ebben pedig megjelennek olyan programok is, amelyek 3-4 fő részvételével zajlanak, de olyanok is, amelyek több száz főt képesek megmozgatni.

Papp Csaba ezt követően megköszönte a Debreceni Egyetem együttműködését, hiszen a programban részt vevő gyógytornászok és szakemberek mind az egyetem alkalmazottai. Ugyanis az országban nagyon kevés ilyen jellegű program létezik, amely mögött egy egyetem áll.

Ezután néhány szóban mint a körzethez kapcsolódó önkormányzati képviselő reményét fejezte ki, hogy a Libakert lakói is be tudnak kapcsolódni a programokba.

A foglalkozásokról szólva azt mondta Papp Csaba, hogy klasszikus programok lesznek elérhetők, vagyis jóga és gerinctorna kedden és csütörtökön 16:00-tól, továbbá kedden 19:00 – 20:00 és pénteken 17:00 – 18:00 között pedig alakformáló aerobik lesz látogatható, de ha szükséges, akkor tovább bővítik a lehetőségeket.

Pallósné Bodnár Erika, a Dózsa György Általános Iskola intézményvezetője elmondta, hogy nagy örömmel biztosítanak helyszínt a foglalkozásoknak, hiszen iskolájuk elsők között bekapcsolódott a Mozdulj, Debrecen! iskolaprogramjába, amely a visszajelzések alapján nagyon népszerű a diákok körében. Az intézményvezető bízik abban, hogy jó házigazdái lesznek ennek a programnak, és a kollégák is csatlakoznak résztvevőkhöz.

A Mozdulj, Debrecen! mozgalom programjainak részleteiről a https://mozduljdebrecen.hu/ és a https://gondoskodovaros.hu/ internetes oldalakon lehet tájékozódni.

Fotó: önkormányzat