Huszármajmok érkeztek a Nyíregyházi Állatparkba

Huszármajmok érkeztek a Nyíregyházi Állatparkba

Helyi hírek

Huszármajmok érkeztek a Nyíregyházi Állatparkba – számolt be az intézmény. A fiatal hímekből álló 4 fős csapat Lengyelországból érkezett az Európai Fajmegőrzési Program keretében s most, hogy a karanténidőszak lejárt, már a látogatók is megtekinthetik őket a külső kifutóban.

A cerkóffélék családjába tartozó állatok Nyugat és Közép-Afrika szavannáin őshonosok és elsősorban talajlakó életmódot élnek. Fajnevüket a hímekre jellemző kackiás bajuszról kapták.

Hosszú megnyúlt végtagjaikkal és lekerekített rövid ujjaikkal testfelépítésük a futáshoz alkalmazkodott. A ragadozók támadásai ellen gyorsaságukkal védekeznek, ugyanis a faj a Föld leggyorsabb főemlőse, 3 mp alatt fel tud gyorsulni 50km/h sebességre. A természetben az erdőirtások, valamint a vadászatuk miatt csökken az állományuk.

Huszármajmok érkeztek a Nyíregyházi Állatparkba
Huszármajmok (Erythrocebus patas) a Nyíregyházi Állatpark kifutójában 2024. április 1-jén. Fiatal hímekből álló négyfős csapat érkezett Lengyelországból az állatparkba Európai Fajmegőrzési Program keretében. A cerkóffélék családjába tartozó állatok Nyugat- és Közép-Afrika szavannáin őshonosak és elsősorban talajlakó életmódot élnek. MTI/Balázs Attila

A fajra jellemző, hogy a fiatal hímek -akiknek nem jutott nőstényekből álló hárem- általában agglegény csoportba tömörülnek, Az állatparkban is egy ilyen „majomsereg” tekinthető meg, ezzel is segítve a fajmegőrzési programot.