Lendvai Levente

Így lesz igazán finom a húsvéti sonka

Gasztro Helyi hírek

Húsvét közeledtével sok családban felmerül a kérdés: mi teszi igazán különlegessé a húsvéti sonkát? Az ünnephez kapcsolódó étkezési szokásokban gyökerező hagyományok mellett az igazi húsvéti sonka alapvetően két dologból áll: minőségi alapanyagokból és gondos elkészítésből. Ehhez ad most néhány tippet a Budapest legmagasabb pontján újonnan megnyitott étterem, a VIRTU ifjú séftehetsége, Lendvai Levente.

A húsvéti sonka egy olyan fogás, amely hagyományosan a családi összejövetelek, ünnepi ebédek fontos eleme. Az elkészítés módja, a fűszerezése, a főzési ideje kapcsán sokan sokféle tanáccsal élnek, de az első és legfontosabb dologban mindenki egyetért: nem mindegy, hogy hol, milyen minőségű sonkát vásárolunk.

Húsvéti sonka recept tippek

Akkor jó a sonka, ha kívülről szép barnásan piros a fa füstjétől

„Az én világomban a tökéletes sonka egy rituálé része. Az a fajta sonka, ami a mi kultúrákban elterjedt, frissen a legjobb. Sokan beleesnek abba a hibába, hogy szupermarketben vásárolják a kötözött sonkát, ami egy füstaromás pácot kapott, kívülről pedig egy színezett, füstös lébe mártják, hogy olyan legyen, mintha… Én azt javaslom, látogassanak el a legközelebbi henteshez, és előre rendeljenek egy szép darab sonkát. Minél frissebben jön le a füstről, annál finomabb lesz főzésnél. Akkor jó a sonka, ha kívülről szép barnásan piros a fa füstjétől, enyhe fizikai nyomásra nem enged levet, ugyanakkor van egy kevés ruganyossága, de tartása is a szöveteknek”

– tanácsolja a séf, akinek hentes édesapja már kisgyermekkorában átadta a húsok iránti szeretetét. A családban ebben az időben nem egy, hanem legalább négy sonka fő egyszerre, aminek a jó alapanyag mellett semmi más titka nincs, mint a babérleveles, fokhagymás víz. Melegen az asztalra kerül, és tormával, mustárral, újhagymával, főtt tojással, hónapos retekkel ajánlott fogyasztani, hogy az íze minél jobban kijöjjön. Házi, meleg, fonott vajas kaláccsal pedig csak még inkább fokozzuk az ünnepi hangulatot.

Húsvéti sonka recept tippek

Maradékmentés okosan

A frissen megfőtt, de el nem fogyasztott sonkának is számos felhasználási módja van, amihez Lendvai Levente néhány praktikumot is elárult. Ha hagyjuk kihűlni a húsvéti ebédről megmaradt sonkát a saját főzőlevében (!), és betesszük a hűtőbe vékonyan szeletelve, akkor az a másnapi reggeli mellé biztosan telitalálat lesz. A megmaradt főzőlevet sem szabad kiönteni, hiszen számos módon fel lehet használni.

„A megmaradt főzőléből nálunk általában bableves készül a klasszikus módon, de nagyon sok mindenhez fel lehet használni ezt a füstölt alaplevet. A bableves mellé még kisebb koromban láttam, hogy édesapám lila hagymát féltőre vág, kevés sót és porcukrot tesz rá meg egy pici ecetet. Ezzel eszei a bablevest, és azóta én is így fogyasztom” – árulta el a családi ízesítést Levente. „Ha még mindig maradt sonka, amit már ettünk hidegen, melegen vagy levesként, akkor én a maradék húst felmelegítem, 1×1 cm-es kockákra vágom, és egy keverőtálba helyezem. Mindig megmentek egy pici alaplevet, ebből pár kanállal a húsra teszek, snidlinget, petrezselymet, sót, borsot, lassan sült fokhagymát keverek hozzá, és egy krémes pástétomot készítek belőle”

– adott néhány végső tippet a séf.

Egy biztos, a húsvéti sonka nem csak az ünnepi asztal éke, közösségteremtő szerepet is betölt. Az étel köré gyűlnek össze a családtagok és barátok, megosztva az ünnep örömét és a jóízű falatokat egymással.

Húsvéti sonka recept tippek

Az idei év legjobb húsvéti sonkája a hentes fiától érkezik

Lendvai Levente séf egy húsvéti kosárral is készül, mely most bárki számára megrendelhető az ünnepi időszakban. A csomag a különleges 1,5 kg-os ‘Lendvai’ sonka mellett almás-tormát, kacsarillette-et és kézműves csokoládét tartalmaz, mindezt borral vagy pezsgővel lehet kiegészíteni. A megrendelt kosarakat március 29-30-án lehet személyesen átvenni az étteremben. A különleges húsvéti kosár megrendelésére az info@virturestaurant.com e-mail-címen van lehetőség.

További részletek a Facebook eseményben.

Fotó: Pavel Bogolepov