Szeged, Forró Henrietta, táplálkozási tanácsadó

Hogyan kell helyesen böjtölni? Kiderítettük! – interjú Forró Henriettával

Helyi hírek

Ahogyan arról a Szegedi Nap is beszámolt, kezdetét vette a húsvét előtti negyvennapos böjt. A húsmentes étkezés szabályairól, előnyeiről, és a böjt utáni időszakról is kérdeztük Forró Henrietta életmód és táplálkozási tanácsadót.

Kezdetét vette a nagyböjt. Milyen előnyei vannak annak, ha néhány napig, jelen esetben akár több mint egy hónapig nem eszünk húst?

A húsfogyasztás mérséklésének mind egészségügyi, mind környezeti szempontból vannak jótékony hatásai. Magyarországon jellemző a nagy mennyiségű húsfogyasztás, főleg a vörös húsok tekintetében, amelyek főleg feldolgozott formában (ilyen a kolbász, szalámi, sonka) igenis hozzá tudnak járulni a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának megnövekedéséhez, a magas telített zsírsav tartalmuk miatt. Itt kiemelném, hogy a telített zsírsavakra is szüksége van a szervezetnek, csak kisebb mennyiségben és inkább a telítetlen zsírsavakat javasolt előnyben részesíteni, mint például hidegen sajtolt növényi olajokat: dióolaj, olíva olaj, lenmag olaj, avokádó olaj és így tovább. Tehát, mint mindenben, itt is a mértékletesség lenne a fontos. A böjt időszaka egy jó lehetőség erre, hogy ha nem is hagyjuk el teljesen a húst, de beiktathatunk húsmentes étkezéseket, vagy teljesen húsmentes napokat, fokozatosan. Környezetvédelmi oldalról nézve pedig, a húsfogyasztás mérséklésével csökkenthetjük az állattenyésztéssel, húsiparral járó környezeti terhelést is, ami szintén nem egy utolsó szempont.

Böjt. Fotó: Pexels
A zöldségek, gyümölcsök és magvak fontos szerepet kapnak ilyenkor.

Milyen, szemmel jól látható változásokon megy keresztül ilyenkor az ember teste?

A húsfogyasztás csökkentése, vagy esetleg teljes elhagyása akkor jár szemmel látható pozitív változásokkal, hogyha mellette az illető nem feldolgozott élelmiszerekkel pótolja a húst, vagy bármilyen állati eredetű termékkel a táplálkozásában. Sokszor látom, hogy az emberek abba a hibába esnek, hogy a hús elhagyásakor vagy növényi alapú étrendre váltáskor mindenféle húspótló, vagy tej/tejtermék pótló késztermékekhez nyúlnak, ez azonban nem egészségesebb, mintha húst fogyasztanának. Hogyha viszont egy jól összeállított, tudatosan felépített étrend mentén vált valaki növényi alapú táplálkozásra, akkor ugye több zöldséget, gyümölcsöt, gabonát, hüvelyest és így több rostot is fog fogyasztani, ennek már lehetnek szemmel látható változásai, eredményei. Ilyen például a testsúly csökkenése, optimálisabb testzsír százalék elérése, több energia, szebb bőr, jobb emésztés. Az állati zsírokban levő telített zsírsav bevitel csökkentése pedig a koleszterin szintre is jótékony hatással van.

Szeged, Forró Henrietta, táplálkozási tanácsadó
Forró Henrietta

Mit javasol, mi az, amit mindenképp fogyasszunk ebben az időszakban, pont azért, mert nem eszünk húst?

Ahogy azt már említettem, mindenképpen egy fontos szempont, hogy ne a feldolgozott élelmiszerekkel próbáljuk pótolni a húst, vagy bármilyen állati eredetű élelmiszert. A táplálkozásunk alapját a jó minőségű, friss zöldségek, gyümölcsök, gabonák, hüvelyesek képezzék. Fontos továbbá a fokozatosság is, hogy ne egyik napról a másikra váltsunk egy rostszegény táplálkozásról, magas rosttartalmú táplálkozásra, mert az akár emésztési panaszokat is okozhat. Sokan aggódnak ilyenkor a fehérjebevitelen is, vagyis, hogy miből fognak tudni elég fehérjéhez jutni. A húsvétot megelőző böjt alatt jelentkezhetnek vallási különbségek, ilyen például, hogy a tejtermékek, vagy a tojás fogyasztása megengedett-e vagy sem, de ha például ezek megengedettek, akkor a fehérjebevitel könnyedén megoldható jó minőségű állati eredetű tejtermékekből is. Hogyha pedig teljes mértékben növényi alapú étrenden szeretnénk biztosítani a megfelelő fehérjebevitelünket, akkor a hüvelyesek (mint például bab, borsó, lencse), gabonák (barna rizs, quinoa, hajdina, zab) és az olajos magvak is tökéletes fehérjeforrások. A megfelelő aminosav profil, és a jó hasznosulás érdekében az úgynevezett fehérje komplettálás elv mentén javasolt ezeket egy étkezésen belül egymással kombinálva fogyasztani. Tehát például ilyen étkezés lehet egy pirított vörösbab, hajdinás zöldségsalátával és egy kis pirított tökmaggal.

Böjt. Fotó: Pexels
Fontos, hogy színes legyen a tányérunk.

Érdemes egy évben több, a húsvétihoz hasonló, hosszabb böjtöt végig csinálni?

Mindenképpen érdemes ilyen időszakokat beiktatni. Sőt! A legjobb, hogyha egy ilyen 40 napos böjt után nem is váltunk vissza egy magas hústartalmú étrendre, hanem a böjt alatt kialakult szokásokat, ha nem is teljes mértékben, de valamilyen szinten továbbra is megtartjuk az életmódunkban.

Jó esetben, hogyha valaki tényleg egy jól összeállított, változatos táplálkozást követ a böjt alatt, akkor mondhatni “kinyílik előtte a világ” a konyhájában és rájön, hogy mennyire színesen és sokoldalúan lehet felhasználni az egyes növényi alapanyagokat. Például nekem a nagy kedvenceim a hüvelyesekből és zöldségekből készült különféle fasírtok, pogácsák, krémek. De még akár brownie-t is készíthetünk céklából, vagy sütőtökből. Ezek is szintén nagy kedvenceim!

Szeged, Forró Henrietta, táplálkozási tanácsadó
A szakértő szerint nem árt tudatosnak lenni az év minden szakaszában.

Zárásképpen: miként érdemes neki kezdeni a böjtnek és hogyan érdemes a böjt befejezése után visszatérni a régi kerékvágásba?

A böjtre való felkészülést nagyban meghatározza az, hogy előtte milyen életmódot követtünk, mennyire táplálkoztunk tudatosan. A fokozatosság elvét emelném ki elsősorban. Ahogy említettem korábban is, ne akarjunk egy húsokban és zsírokban gazdag, rostszegény étkezési forma után egyik napról a másikra egy rostban gazdag táplálkozásra áttérni.  Már a böjtöt megelőző 1-2 hétben kezdjük el fokozatosan emelni a rostbevitelt. Próbáljunk minden étkezéshez adni valamilyen rostforrást: gyümölcsöt, zöldséget, gabonát, olajos magot. A hüvelyeseket fokozatosan vezessük be az étrendbe, eleinte kis mennyiségben, egy-egy étkezéshez fogyasszuk őket, és figyeljük a  testünket, hogy hogyan reagál minderre. (Itt azért kiemelném, hogy a hüvelyeseket főzés előtt mindig áztassuk be elegendő időre, megfelelő mennyiségű vízbe, hiszen ez segíti az emészthetőségét, csökkenti a főzési időt, hogyha pedig konzerveset használunk, akkor azt mossuk át alaposan vízzel fogyasztás, felhasználás előtt!) A rostbevitel megemelésével párhuzamosan pedig gondoskodjunk a megfelelő mennyiségű víz fogyasztásáról is.

A böjt után pedig inkább törekedjünk arra, hogy a kialakult egészséges életmódbeli és táplálkozásbeli szokásokat megtartsuk és ne akarjunk visszatérni egy rostszegény, magas hústartalmú étrendre. Találjuk meg az egyensúlyt és a mértékletességet a húsok és egyéb állati eredetű élelmiszerek fogyasztásában és részesítsük előnyben utána is a zöldségeket, gyümölcsöket, gabonákat, magokat.

Pósa Tamara

Fotó: Frank Yvette/Pexels