Hetényi Géza Kórház Szolnok

Négy Jász-Nagykun-Szolnok megyei kórházban is akadozik az ellátás – megint Debrecennek kell segítenie?

Helyi hírek

Nem először fordulhat elő, hogy debreceni kórházaknak kell kisegítenie egy szomszéd, vagy akár távolabbi megye intézményeit.

Kunetz Zsombor szerdai Facebook-posztjában ismét arra igyekszik rávilágítani, hogy mekkora bajban van a magyar egészségügy. Mint írja, a megye vezető kórháza a Hetényi Géza Kórház, amit (így a teljes megyei ellátást is) egy közgazdász pártkatona vezet, aki a megyei közgyűlés elnöki székéből esett be a kapun. A megye további kórházai a Szolnoki MÁV kórház, a Jászberényi Szent Erzsébet Kórház, a Karcagi Kátai Gábor Kórház és a Mezőtúri Kórház. Ezen intézmények mindegyike immár egységes irányítás alatt áll a megyei intézmény főigazgatója felelős a működésükért.

Akkor nézzük ez utóbbit, Jász-Nagykun- Szolnok megye egészségügyi ellátását. A megye kórházban Szolnokon teljesen leállt az:

– urológia (ez magával vonja az olyan baleseti sérültek ellátását is, ahol szükséges az urológus jelenléte, ezeket a betegeket tovább kell szállítani, akár életveszélyes állapotban is)

– tüdőgyógyászat és légzésrehabilitáció. A megyei kórház szülészet és nőgyógyászati fekvőbeteg ellátást a korábbi legmagasabb III-as progresszivitású szintről II-re csökkentették. Az elmúlt évben az osztály ügyeleti működése akadozott. Ahogyan az arc-, állcsont sebészeti ellátás és sajnos a stroke- és neurológiai ellátás is akadozik az ügyleti időkben.

Ez utóbbi ellátás ideiglenes leállása a legveszélyesebb, hiszen ezen betegeket Budapestre, vagy Debrecenbe kell tovább küldeni, ami jelentős késlekedés jelent az ellátásukban, erősen befolyásolhatja a gyógyulásuk mértékét, vagy a túlélést

– emeli ki a szakember.

Kunezt bejegyzésében arról is ír, hogy a Jászberényi Szent Erzsébet Kórházban teljesen leálltak a pszichiátriai szakrendelések, és gondozó, valamint – a gyermekneurológiai járóbeteg ellátás, és van olyan osztály, ahol egyetlen darab orvos van.

A Karcagi Kátai Gábor Kórházban teljesen leállt a transzfúziológiai ellátás, – a kardiológiai rehabilitáció és – az idegsebészeti járóbeteg , illetve – a bőr és nemi beteg ellátás, ez utóbbi március 24-ig. Ugyanitt akadozik a csecsemő- és gyermekgyógyászati ügyeleti ellátás és a szülészet- nőgyógyászati ellátás is.

A Mezőtúri Kórházban pedig leállt a bőr- és nemi beteg ellátás is, de akadozik a szülészet- nőgyógyászati ellátás – olvasható a szakember Facebook-posztjában.