Dr. Zivuska Jenő emléktáblája a fazekas mihály gimnáziumban

Emléktáblát kapott Dr. Zivuska Jenő a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium folyosóján

Helyi hírek

Bensőséges eseményen helyeztek el emléktáblát a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium folyosóján a NYÍRERDŐ Zrt. munkatársai.

Aranyi Imre intézményvezető köszöntőjét követően Gencsi Zoltán, az Országos Erdészeti Egyesület Debreceni Csoportjának elnöke ismertette Dr. Zivuska Jenő erdőmérnök, drámaíró, bölcsész, filozófus és irodalomtörténész életútját.

Dr. Zivuska Jenő emléktáblája a fazekas mihály gimnáziumban

Az 1876-ban a Savóskúti erdészházban született Zivuska a selmeci erdőmérnöki mellé rövid időn belül tanári diplomát is szerzett, berlini filozófiai tanulmányait követően harmincöt évesen doktorált, tüzérségi főhadnagyként megjárta az első világháború felvidéki poklát. Közben fáradhatatlanul írta erdészeti, irodalmi és bölcsészeti műveit. Debrecenben a bölcsészkar egyetemi magántanárrá fogadta és azt követően foglalta el a Fazekas Mihály Főreáliskolában német-magyar szakos tanári állását.

Dr. Zivuska Jenő emléktáblája a fazekas mihály gimnáziumban

Az erdő iránti rajongása csillapíthatatlan maradt, délutánonként az erdőfelügyelőség munkáját segítette, járta a város erdeit Gúthttól Ohatig.  Halála előtt jelent meg világhírűvé vált kötete „A filozófia története, Platon” címmel. A háborúban összeszedett betegségei fiatalon, 1926. január 12-én vetettek véget földi pályafutásának.