Tematikus programokkal ünnepli a vadvilág világnapját a debreceni állatkert

Tematikus programokkal ünnepli a vadvilág világnapját a debreceni állatkert

Helyi hírek

Több mint egy évtizede ünnepeljük március 3-án a vadvilág világnapját, amely a globális természetvédelem elsőszámú jeles napjaként hivatott felhívni mindnyájunk figyelmét az élővilág sokszínűségére és felbecsülhetetlen értékére, továbbá fenyegetettségére és fokozott védelmének égető fontosságára. 1973. március 3-án fogadták el a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó washingtoni egyezményt (CITES), 2013-ban pedig az ENSZ közgyűlése úgy döntött, hogy ennek évfordulóját piros betűvel írja be a természetvédelem kalendáriumába.

A pénteki nyitónapon kerül sor a Pálmaház legújabb terráriumának ünnepélyes átadására, amellyel egybekötve a Park a pálmaolajról szóló állandó oktatósarokkal csatlakozik az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének (EAZA) aktuális természetvédelmi kampányához, a Délkelet-Ázsia fenyegetett élővilágára fókuszáló Vietnamazinghez. Három időpontban is korosztályhoz illeszkedő zoopedagógiai foglalkozáson vehetnek részt a regisztrált csoportok az óvodásoktól egészen a középiskolásokig, akik többek között a felelős állattartással és az állatkerti fajmegőrzéssel ismerkedhetnek meg testközeli élményeken keresztül, de önjáró feladatlapos játék keretében az osztályok maguk is felfedezhetik öt kontinens élővilágát.

A hétvégén megannyi interaktív program várja az érdeklődőket, akik tematikus szakvezetésen ismerkedhetnek meg a veszélyeztetettségük miatt az állatkertek segítségére szoruló fajokkal, de a tettre kész természetbúvárokként vagy etológusnak önjáró keresőjátékra is indulhatnak. A komposztálást mutatja be foglalkozásán a Hajdú-Bihar Megyei Élelmiszermentő Egyesület, míg a kézműveskedni vágyók elkészíthetik majd kedvenc állatukat az alkotósarokban. Egész napos látnivalót nyújt az Állatok Akcióban program, amely e jeles alkalomból a „nemszeretem” állatokkal való testközeli ismerkedés lehetőségével és solymászbemutatóval egészül ki.

Állatkerti belépővel a csoportos foglalkozásokon kívül valamennyi programelem díjmentes – tájékoztatta portálunkat dr. Nagy Gergely Sándor ügyvezető igazgató.