Debreceni közgyűlés Papp László polgármesterrel

Civilek: a városvezetés Debrecen helyett a kormány “akkumulátor-gyártó nagyhatalom” koncepciójának akar megfelelni

Helyi hírek

Bár Debrecen 230,9 milliárd Ft-os költségvetési főösszege jelentős növekedést mutat az előző évihez képest, ennek egyetlen oka az, hogy a kormányzati támogatású beruházások 58 milliárd forinttal szerepelnek az előterjesztésben – mutat rá a Civil Fórum Debrecen Egyesület.

Közleményükben azt írják, amennyiben ezen összeget nem a költségvetésbe helyeznék el, úgy egy átlagos növekményű gazdasági év elé néznénk.

“A Civil Fórum Debrecen Egyesület megítélése szerint a városvezetés nem tanult semmit az elmúlt év eseményeiből. A 2023-as évben történt tiltakozások és a közvélemény-kutatások alapján elég egyértelműen megállapítható, hogy a debreceniek döntő többsége a városvezetés által meghirdetett gazdaságpolitikát elutasítja, elsődlegesen a kínai akkumulátorgyár építése miatt.”

Elkészült Debrecen “gondoskodó város” 2024-es költségvetés-tervezete

Emlékeztetnek, míg a BMW-gyár építését általános támogatottság övezte, addig az elmúlt év ázsiai tőkére alapított fejlesztései egyértelmű elutasításhoz vezettek. Ezen közvélekedésnek a költségvetés tervezésében és előterjesztésében is tükröződni kellett volna, ehelyett továbbra is erőltetik az ipari parkok fejlesztését.

“Láthatóan ezt a gazdaságpolitikai irányvonalat nem a város igényeinek és a közösség érdekeinek megfelelően alakítják, hanem a központi kormányzat »akkumulátor-gyártó nagyhatalom« koncepciójának vetik alá. Ez oly mértékben beárnyékolja a 2024. évi költségvetést, hogy annak esetleges más pozitív elemeit háttérbe szorítja, így a Civil Fórum Debrecen Egyesület ezt az előterjesztést nem tudja támogatni.”

Az egyesület elismeri, hogy egyes részterületeken – mint a város üzemeltetésében, vagy a szociális ellátórendszerben látható előrelépés, ugyanakkor ezen érdemeket háttérbe szorítja az erőltetett iparfejlesztés, amely a környezeti terhelés és a megjelenő külföldi munkavállalók miatt a debreceniek életminőségét fogja rontani.

Felkészül Debrecen? Iijesztő mértékben szennyezi környezetét a gödi akkumulátorgyár

Hibásnak tartják azt a megfogalmazást, hogy a költségvetés kizárólag a debreceniek érdekeit szolgálná, mivel nemcsak a debreceni családok örülhetnek az elfogadásának, hanem a kínai és dél-koreai befektetők, valamint a Fülöp-szigeteki vendégmunkások is.

Az egyesület szerint az ipari parkok fejlesztéséről mára már egyértelműen bebizonyosodott, hogy nem a hazai munkahelyteremtést segítik elő, hanem az ázsiai befektetőket részesíti előnyben, akik profitjukat kiviszik az országból, de tevékenységükkel potenciálisan veszélyeztetik környezetünket.

Rámutatnak, az előterjesztő külön is kitér arra, hogy a kormányzat által elvont szolidaritási adó 8 milliárd Ft-ra emelkedik, ugyanakkor mennyivel többet kapunk vissza, aminek a szaldója a város részéről pozitív. Hangsúlyozzák, a polgármesteri vezetés és a Civil Fórum Debrecen Egyesület álláspontja jelentősen eltér a város szuverenitásával kapcsolatban e körben is.

“A polgármesteri vezetés mélyen hallgat kommunikációjában arról, hogy a 8 milliárd Ft szabadon felhasználható lenne a város költségvetésében, míg a kormányzati támogatások célhoz kötöttek, ún. pántlikázott pénzek, vagyis megítélésünk szerint a város szabad döntési joga csorbul ezzel az értelmetlen elvonással, amely pénzben nem kifejezhető”

– olvasható a Civil Fórum Debrecen Egyesület portálunkhoz eljuttatott közleményében.