Tabuk nélkül

Tabuk nélkül a Déri Múzeumban

Helyi hírek Kultúra

A Déri Múzeum új, kizárólag felnőtteknek szóló rendezvénysorozata egyedi témákat dolgoz fel, meglepő módon. Az érdeklődők szakértő előadók vezetésével nyerhetnek betekintést olyan érdekes kulturális és történelmi jelenségekbe, mozzanatokba, melyek korokon átívelően mindig is izgatták az emberiség képzeletét.

Középpontban az ismeretterjesztés, az izgalom, a borzongás!

Szerelem az ókorban

Az első előadás a fenti címmel kezdődik február 9-én, 18.00 órától a Díszteremben. Valentin-nap közeledtével a múzeum a szenvedély jegyében várja páros és páratlan látogatóit. Az est – amelynek moderátora Kovács József Dénes főmuzeológus, történész – az antikvitás szerelmi életét idézi meg.

A lebilincselő téma előadója dr. Németh György Amadé egyetemi tanár, az MTA doktora:

„A mai napig találkozunk azzal az elképzeléssel, hogy az ókor nem ismerte a modern értelemben vett szerelmet. A fiatalokat a szülők boronálták össze, akár szerették egymást, akár nem. A szerelmes regények, mint például a Daphnisz és Khloé, pásztorok, rabszolgák és más társadalmon kívüli csoportok köreiben játszódtak, nem jellemezték a hivatalos értékrendet.

Az előadás történelmi példákkal és irodalmi forrásokkal igazolja ennek az elképzelésnek a téves voltát. Periklész például ahányszor elment otthonról, vagy hazatért, csókkal köszöntötte feleségét. Szapphó esetében pedig kimutathatók az ú.n. szerelmi betegség kifejezett tünetei. Az antik mágia varázslattal váltotta volna ki ezeket a tüneteket azoknál, akik nem hajlottak valakinek a szerelmére. Az antik szerelmes regények áttekintése is a ma is ismert szerelmi érzés létét igazolja.”

A „Tabuk nélkül” előadássorozat első estjét szerelmi bájitallal fűszerezik a Déri Múzeumban, amelyen ókori randifotók is készülhetnek.