Gőzgombóc debreceni adventi vásár

A gőzgombóctól a corn dogig – Rögtönzött adventi gasztrokalandok Debrecenben

Gasztro Helyi hírek

Javában tart az adventi vásár Debrecenben és érintőlegesen már közöltünk némi információt az árakról, hogy mit és mennyiért lehet fogyasztani az ünnepi gasztronómiai választékből, de egy (számomra) újdonság még elkerülte a figyelmemet: a hütte. A szó eredetileg a síelők menedékházát jelenti, ahová a fáradt és átfagyott túrázók behúzódhatnak a hideg elől. Ezt az életérzést igyekeznek átadni a Kossuth tér szívében a műjégpálya szomszédságában található faházikóban. Meg is látogattam, mert kíváncsi voltam a hirdetett északi hangulatra és az étlapra.

Alpesi életérzés bajor köntösben

Debrecen adventi hüttéje már kívülről is megnyerő. Szépen ki van világítva, és a szökőkút felőli oldalán gondoltak a telefonnal fotózkodókra is – külön szelfipont áll rendelkezésükre. A rögtönzött étteremben kellemes időjárás fogadott. Átböngészve az étlapot, ahol főleg németül voltak felírva az étkek, választásom egy „Germknödelre” (szilvalekváros gőzgombóc vanília öntettel), egy bajor perecre és forralt borra esett, ami mellé egy hasonló stílusú szalvéta is dukált.

Gőzgombóc debreceni adventi vásár

Mindez összesen 3690 forintba került, és bár a perec nem akkora, mint a libanapon elfogyasztott csöröge, de az íze határozottan emlékeztetett a bolti zacskós sós perecére. A régóta vágyott gőzgombóc pedig nem okozott csalódást, miután az érte leszurkolt 1690 forintért igen bőséges adagot adtak, míg a forralt bor fűszeres volt a benne lévő narancsnak és szegfűszegnek köszönhetően.

Második körben pedig egy „Käsespätzle”-t, azaz bajor négysajtos galuskát próbáltam ki, majd és az egyik legolcsóbb ételre, egy kolbászzsíros kenyérre is szemet vetettem. Az első fogás igencsak bőséges és laktató volt a lyoni hagymával a tetején, mindezt 1990 forintért, a két szelet, egyébként kifejezette ízletes zsíros kenyeret 500 forintért adták. Említésre méltó még a választékből szemezgetve az adventi burger, a bajor csülök, a húslevest és az elmaradhatatlan magyaros sült kolbász is.

Adventi ételárak Debrecen
Käsespätzle

Méteres sorok a kürtős kalácsos standok előtt

Ha van, ami az ilyen vásárokban nem változok, az a kürtős kalács népszerűsége. Ebben a szemerkélős esőben is mindhárom farkaslaki standnál méteres sorok kígyóztak az utánozhatatlan ízvilágú finomságért. Egységesen kétezer forintot kell leszurkolni, cserébe különböző ízek közül választhatunk. A klasszikus diós, cukros, kókuszos és fahéjas mellett kakaós is készül itt. Bónuszként málnás változatot kérhetünk kétezer-ötszáz forintért, de az mire odaértem, már elfogyott. Mindezek tetejébe olyan lehetőség is van, hogy egyszerre kétféle ízt is kérhetünk a kalácsunkra.

Zárásként egy corn dog is lecsúszott

Rögtönzött adventi gasztronómiai kalandozásomat végül egy könnyed, palacsintatésztába bújtatott virslivel, közismertebb nevén corn doggal zártam. Ehhez opcionálisan járt barbacue szósz, ketchup, majonéz és mustár is, összesen kilencszáz forintot fizettem. Ugyanitt erdélyi lapótyát, azaz töltött lángost és a sima változatát is beszerezhetjük ezer forint körüli áron.

Corn dog Debreceni adventi vásár árak
Corn dog

Nem messze ettől a helytől, egy nagy bódéban már találkozhatunk “horror áron” mért fogásokkal is, így például három darab töltött káposzta 3490 forintba kerül – persze lehet ezt magyarázni a borsos helypénzzel…

Összefoglalva: dacára az itt-ott kissé elrugaszkodott árakon kínált főételeknek, a debreceni adventi vásárban mindenki megtalálhatja tányérjára a pénztárcájának megfelelő ételt.

– Faragó László –