Attila mécsesek

Jogerős ítéletet hirdettek Attila gázolójának ügyében

Helyi hírek

A másodfokon eljáró Debreceni Törvényszék jogerősen helybenhagyta a Debreceni Járásbíróság első fokon hozott ítéletet, vagyis 6 hónap fogházbüntetésre ítélték az ismert debreceni hajléktalant, Rostás Attilát elgázoló sofőrt, amit 2 év próbaidőre felfüggesztettek, emellett 2 év 4 hónapra eltiltották a járművezetéstől.

A Debreceni Járásbíróság 2022. október 24-én ítéletet hirdetett annak a vádlottnak az ügyében, aki gépkocsijával elütötte a kijelölt gyalogátkelőhelyen fekvő sértettet, majd megállás nélkül továbbhajtott.

A bíróság bűnösnek mondta ki a vádlottat segítségnyújtás elmulasztásának vétségében, ezért őt 6 hónap fogházbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 2 évi próbaidőre felfüggesztette, ezen felül 2 év 4 hónapra eltiltotta a férfit a közúti járművezetéstől.

Az ítélet szerint az idős vádlott 2019. november 14-én, hajnalban közlekedett Debrecen belvárosában. Az autó jobb oldali első ülésen a férfi felesége utazott, biztonsági övüket mindketten használták.

Eltemették Debrecen Attiláját

A vádlott Debrecen, Csapó utcán, az egyik bevásárlóközpont közelében lévő útkereszteződés felé hajtott a járművével, az adott szakaszon megengedett 60 km/h sebességgel. A forgalomirányító fényjelző készülékei sárgán villogtak, a gyalogosforgalmat irányító fényjelző készülék pedig üzemen kívül volt. A sértett ez idő alatt az útkereszteződésben kialakított, kijelölt gyalogos-átkelőhelyen akart átmenni, azonban abban a forgalmi sávban, ahol a vádlott közlekedett elesett, és oldalt fekvő, vízszintes helyzetből próbálta magát kézzel felnyomni. A vádlott ekkor ért oda és hirtelen balra kormányozva akarta a sértettet kikerülni. A manőver nem járt sikerrel, az autó jobb első kerekével elütötte a sértettet, a vádlott pedig megállás nélkül továbbment. A sértett sötét ruházatban, sötét sapkában és fejére húzott sötét kapucniban volt felöltözve a baleset pillanatában. A vezetőnek az útkereszteződés előtt 33,1 méter távolságból emberszerű alakként kellett volna felismernie a zebrán fekvő sértettet, ezért megállási és segítségnyújtási kötelezettség terhelte. A 48 éves sértett az elütés következtében olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy kórházba szállítását követően életét vesztette.

Az igazságügyi szakértő szakvéleményében határozottan állította, hogy – bár a gépjármű feltételezett haladási sebességéhez tartozó féktávolságon belül, de még a baleset bekövetkezése előtt – felismerhető volt, hogy ott egy földönfekvő ember van. Az is érzékelhető volt, hogy a vádlott áthajtott a sértetten, mivel a gépjármű menettulajdonságának változása fizikálisan és vizuálisan is észlelhető volt.

Az ügyben korábban halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt indult büntetőeljárás, amit a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság 2021. március 24-én megszüntetett. A határozattal szemben az érintettek panaszokat jelentettek be, azokat a Debreceni Járási Ügyészség határozataival, mint alaptalanokat elutasított. Az ügyészség megállapítása alapján a halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt indult büntetőeljárásban való felróhatósága kétséget kizáró módon nem bizonyítható a vádlottnak, ezért a nyomozó hatóság megalapozottan és kellő részletességgel határozott az eljárás ezen részének megszüntetéséről.

Meghalt Attila, Debrecen egyik legismertebb embere

Tény, hogy a kijelölt gyalogos átkelőhelyen átkelő gyalogosnak úttestre lépésétől kezdve abszolút és feltétlen elsőbbsége van, azonban ebben a körben is terhelik bizonyos kötelezettségek. A gyalogos az úttestre akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről, arra váratlanul nem léphet, valamint köteles az úttesten késedelem nélkül átmenni, és tartózkodni minden olyan magatartástól, amely a járművek vezetőit megzavarhatja vagy megtévesztheti. Azzal, hogy a sértett az átkelőhelyen elesett, önmagát olyan helyzetbe hozta, hogy észlelhetőségét a korlátozott láthatósági viszonyok között még inkább elnehezítette a közúton közlekedő járművezetők észlelhetősége szempontjából. Erre tekintettel az ügyészség a vádlottal szemben segítségnyújtás elmulasztásának vétsége miatt emelt vádat.

Dr. Vágó Zsolt bíró az ítélet indokolása során enyhítő körülményként értékelte, hogy a vádlott büntetlen előéletű, idős kora ellenére a közlekedési előélete kifogástalan, valamint az időmúlást. Súlyosító körülményt a bíróság nem tárt fel.