Falfestmény Debrecen Piac utca

Elkészült a remekmű: így nézett ki Debrecen egykori főutcája

Helyi hírek Kultúra

Elkészült Debrecen legújabb falfestménye, amely ezentúl a Piac utca 39. szám alatt álló Rickl-ház udvarát díszíti. Az alkotást Puskás István alpolgármester, Angi János, a Déri Múzeum igazgatója, valamint Váradi Katalin történész mutatták be 2023. szeptember 12-én.
A kilencven négyzetméteres freskó egy 19-20. század fordulójáról származó képeslapot ábrázol, amelyen az egykori Debrecen főutcája bontakozik ki.

Puskás István elmondta: a festmény célja, hogy Debrecen belvárosában egy, a város életében fontos szerepet játszó épület történetét láthatóvá tegyék és erősítsék a közösséghez tartozást. Kiemelte, az alkotás egy mintaszerű összefogás eredményeként jött létre, amelynek a Déri Múzeum, a Méliusz Juhász Péter Könyvtár, a Cívis Ház Zrt., egy magánvállalkozás és a Medgyesi Gimnázium tanulói is részesei.

Falfestmény Debrecen Piac utca

Angi János arról szólt, hogy a tárgyi kultúrán keresztül szeretnék megmutatni a város történetének, múltjának, kultúrájának számos értékét, Váradi Katalin pedig azt hangsúlyozta, hogy nem csak a nyáron megnyílt Cívisek világa című tárlatnak tudnak utóéletet adni, hanem a múzeum várostörténeti blogjának is.

Falfestmény Debrecen Piac utca

A Déri Múzeum a falfestményhez, valamint a Cívisek világa című kiállításukhoz kapcsolódva egy tablókiállítással várja az arra járókat, mely az egykor Piac utca 39. szám alatt álló Rickl-ház és kereskedés, a Török Császárhoz c. üzlet történetét mutatja be, amely csaknem 130 évig meghatározó pontja volt Debrecennek. Az üzlet helyén napjainkban egy kedvelt, hangulatos kávézó, a Wellington & Pie működik, mely berendezésével – és most már a kiállítással is – megidézi az egykori bolt szellemét.

Debrecenben ezentúl, ezzel együtt három falfestménnyel is találkozhatnak a városban sétálók. A debreceni nyomdászat megalakulásának 460. évfordulója alkalmából készített falfestmény – az 1565-ben készült Werbőczy István hármas törvénykönyvének előlapját ábrázolja – 2021 júniusa óta díszíti a Debreceni Szakképzési Centrum a Bethlen Gábor Közgazdasági Technikum falát, László Ákos grafikusművész A művész és a város című alkotásának mása pedig 2023 júliusa óta látható a Piac utca 28. szám alatt álló ház tűzfalán.

Ineterjúnk Puskás Istvánnal:

Miért nem volt még Guns N’ Roses-koncert a Nagyerdei Stadionban? Interjú Puskás Istvánnal, Debrecen kulturális alpolgármesterével