Kelemen Roland mesterszakács

Bocskaikertből a Bocuse d’Or magyar döntőjébe – Kelemen Rolandnak szoríthatunk

Gasztro Helyi hírek

A bocskaikerti Kelemen Roland bejutott a Bocuse d’Or magyar döntőjébe a szeptember 4-én rendezett budapesti selejtezőben. A nyíregyházi Hunguest Sóstó séfhelyettese a legjobb négy között bizonyíthat októberben, a magyar döntő győztese pedig majd hazánkat képviselheti a 2024-es európai döntőn, melynek a norvégiai Trondheim ad otthont.

A Magyar Bocuse d’Or Akadémia által szervezett válogató kötelező eleme a norvég lazac volt, továbbá a versenyzőknek vegetáriánus és vegán körettel is készülniük kellett. Kelemen Roland menüsora ennek jegyében így alakult:

  • halétel: „lazac” (konfitált lazacfilé, homárvajas hollandi mártás, sáfrányos kukorica, vörösgarnéla ceviche, céklával marinált hagyma)
  • vegetáriánus köret: „kagyló” (sajtos tallér, zöldfűszeres sajtkrém, csicsókás mogyoró, marinált körte)
  • vegán köret: „zöldborsóhüvely” (sós-citromos cukorborsó, petrezselyem, avokádó, borsóhajtás)

Videó: Kelemen Roland a Bocuse d’Or magyar selejtezőjében.

Kelemen Roland az Aranybika Vendéglátóipari Szakközépiskolában végezte tanulmányait. 2013-ban először tanulóként, majd szakácsként csatlakozott a hajdúszoboszlói Hunguest Hotel Aqua-Sol csapatához. 2016-ban és 2018-ban ezüstérmet nyert az erfurti szakácsolimpián és a luxemburgi Expogast Culinary Word Cup megmérettetésen. A fiatal szakember rutinos Bocuse d’Or résztvevőnek számít, 2019-ben és 2022-ben a második helyet szerezte meg a gasztronómiai versenyen. 2021 óta a nyíregyházi Hunguest Sóstó séfhelyettese.  

Kelemen Roland munkáját Fodor Noel commis segítette, a felkészülést Pohner Ádám, a mályinkai Iszkor konyhafőnöke, a 2019 -es Bocuse d’Or világdöntő 12. helyezettje vezette.

Harmadik lett a magyar csapat a Bocuse d’Or világdöntőjén