Kkeresztény könnyűzenei találkozó Debrecenben

Keresztény könnyűzenei találkozót rendeznek Debrecenben, a Nagyerdei Stadionban

Helyi hírek Kultúra

„Június 10-én egy nagyon különleges alkalomra készülünk Debrecenben, nem csak a város, de a régió számára is különleges esemény lesz az Ez az a nap elnevezésű könnyűzenei találkozó, mely 23 éve indult útjára” – mondta László Viktor főszervező a rendezvény május 16-i sajtótájékoztatóján a Nagyerdei Stadionban. 

Az ifjúság elhívása, hitben való megerősítése – ezt a célt szolgálja az esemény sok zenével, üzenetekkel. A rendezvénysorozatot ezidáig főleg budapesti fókusszal, a Papp László Budapest Sportarénában, a Parlament és Hősök tere előtt és a Puskás Stadionban tartották meg, idén azonban Veszprém után Debrecen, a Nagyerdei Stadion adhat otthont az eseménynek.

„Úgy éreztük, hogy ez az ország tágas, benne van a Bibliában is, hogy az Úr tágas térre vezet, és úgy éreztük, hogy egy nyugati és egy keleti nagy rendezvénnyel szeretnénk előállni. Nem csak egy különleges városba jöttünk, ahol egy nagyon komolyan megimádkozott talajba érkezünk, s egy szoros együttműködést érzékelünk az egyházak részéről is, de szerettük volna megszólítani a román testvéreket is”

– magyarázta László Viktor.

Mint mondta, Nagyváradra is elmentek, megkeresték a lelkipásztorokat, gyülekezeteket, így ők is részesei lehetnek ennek a csodának, ahogyan több román zenekar is. 

„Ez a stadion nemcsak azért épült, hogy nagy gólokat rúgjanak, de azért is, hogy időnként az Isten háza is lehessen”

– hangsúlyozta a főszervező. 

Kkeresztény könnyűzenei találkozó Debrecenben

Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke úgy fogalmazott, „ez az a nap, amikor ki kell mondanunk, hogy Debrecenben nem csak történelmi egyházak vannak, hanem a keresztény közösség egy sokkal nagyobb és szélesebb paletta. Ennek a megmutatására is alkalmas lesz ez a stadionbeli rendezvény, amelyik nem gyengít bennünket, hanem amely által egymást tudjuk erősíteni.”

Kiemelte, a kereszténység sokműfajú és sokféle megélést tesz lehetővé, nem csak borús, bűnbánó és komoly arca van, hanem az evangélium alapvetően egy derűs hitet ad. 

„Nekem is az a vágyam, hogy egy olyan derűs, 21. századi keresztény közösségnek legyek a tagja, amely nem valami világfájdalmas arccal jár, hanem azzal a természetes jókedvvel, amely a hívő ember biztonságát jelenti ebben a teremtett világban. Az a reménységem, hogy ez a hit meg tudja mutatni azt a szeretet, ami derűssé formálja a hitével a háborús világot, hogy növekedjen a reménységünk”

– mondta a püspök. 

Hozzátette, ezt a sokhangú kereszténységet fogja kihangosítani a koncert és azok a megszólalások is, amelyek helyet kapnak az alkalmon. 

Puskás István, a város kultúráért felelős alpolgármestere úgy fogalmazott, Debrecen zenei kínálata egy olyan fontos elemmel bővül idén, mely nem csak a városban lakók és ide érkezők szórakoztatását fogja szolgálni, hanem Debrecen identitásának legfontosabb elemét építi tovább, „ez pedig az a közös érték, az a közös hit, amely iránt Debrecen elköteleződött évszázadok óta” – mondta az alpolgármester. 

„Hálás vagyok, hogy neves előadók érkeznek Debrecenbe, akikkel együtt imádkozhatunk, dicsőíthetjük Istent mindazért a küldetésért, ami megadatott nekünk”

– mondta Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke 

Kiemelte, már nem arról szól a református és római-katolikus egyház viszonya, hogy miben kinek van igaza, hanem arról, hogy hogyan tudják egymást segíteni, hogy még közelebb kerüljenek Krisztushoz. 

„Ez a rendezvény – hogy egy klasszikust idézzek – nemcsak a Holdról fog látszani, hanem a mennyből is, az égből is. Hiszen onnan indult ki, onnan indult el egy-egy ember szívébe”

– mondta Palánki Ferenc.

Tóth Sándor baptista lelkész arról beszélt, hogy 2014-ben a Debreceni Pásztorkörrel az éppen befejezés alatt álló stadion éttermében ezért a június 10-i rendezvényért imádkoztak, azért, hogy hogy ez a stadion templommá, istentiszteleti hellyé, az evangélium hirdetésének helyévé legyen, ne csak a futballé. 

„Azóta hordozzuk ezt a látást, én nagyon hálásak vagyunk, hogy ilyen látásmód mentén érkezhet meg ez a rendezvény Debrecenbe”

– fogalmazott a lelkipásztor. 

Mint azt ismertették, a programon fellép többek között az ausztráliai Hillsong United, Caramel, Pintér Béla és Pajor Tamás is. Közel 17 ezer embert várnak, 10 ezer jegyet már sikerült is értékesíteniük. 

Az esemény a kárpátaljai magyaroknak és az ukrán állampolgároknak ingyenes, a szervezők a koncerten adományt is gyűjtenek a háborús viszonyok enyhítésére.

Fotók: Miskolczi János