Debreceni Extrémsport Park

Megnyílt a Debreceni Extrémsport Park, ezt láttuk a helyszínen

Helyi hírek

Hiánypótló beruházásnak nevezte Papp László a debreceni Jégcsarnok közelében március 18-án átadott DebEx parkot. Már évtizedek óta tervezték, hogy extrém sportolási lehetősége is legyen a debrecenieknek – mondta Debrecen polgármestere.

A projekt 600 millió forintból valósult meg, ebből a bringás ugrató 130 millió forintba került. Papp László megjegyezte, valószínűleg zajvédő falra is szükség lesz, mert a park közelében, a Tócó túlsó partján időközben társasházak épültek.

Révész Máriusz, a kerékpározás és az aktív kikapcsolódás fejlesztéséért és népszerűsítéséért felelős kormánybiztos a megnyitón arról beszélt, hogy Magyarországon egyre több a túlsúlyos gyerek – a napi testnevelés ellenére is. Reményei szerint a park sok fiatalt rá fog venni arra, hogy mozogjon.

Révész Máriusz a Debreceni Nap kérdésére a helyszínen elmondta, nemcsak a gyerekekre, a felnőttekre is jellemző a túlsúlyosak arányának növekedése. A kormánybiztos szerint a most átadott komplexum szolgáltatásai a mobiltelefonos játékokkal kell, hogy versenyezzenek. Fontos, hogy megmutassuk a gyerekeknek, hogy mozogni élmény, közösségben sportolni jó – fogalmazott. Az aktív osztálykirándulásokat és vándortáborokat is támogatják – tudtuk meg Révész Máriusztól. A kormánybiztos örömteli hírekkel is szolgált, meglátása szerint egyre több nyugdíjas görkorizik Magyarországon, de a tudatos életmód egyelőre egy szűkebb rétegre, a nagyvárosi értelmiségiekre jellemző. Az lesz a nagyobb feladat, hogy a nem felsőfokú végzettsűeket is megszólítsák.

Takács-Kiss Márta, a Magyar Országos Görkorcsolya és Gördeszka Szövetség elnökségi tagja méltatta a debreceni önkormányzat döntését, hogy pénzzel támogatták a pálya megépítését.

Ingyenes, de regisztrációhoz kötött a használata

A lengyel Boniek Falicki által tervezett park létrehozására Debrecen önkormányzata több forrásra is pályázott.

Boniek Falicki
Boniek Falicki

Az Országos Bringapark Programból 17 millió forintot sikerült lehívni, míg az az Országos Gördeszka Programból 30 millió forintot, de ez még közel sem volt elég a DebEx létrehozására.

A beruházás fennmaradó költségeit az önkormányzat egy  TOP pályázatból állta, amit „A Tócóvölgy gazdaságélénkítő környezeti megújítása” névre kereszteltek.

A vállalkozási szerződés szerint ebből a forrásból 428 millió forintot nyertek el.

Összehasonlításképpen szétnéztünk korábbi híradások között és azt találtuk, hogy a böszörményi MX Freestyle pályát és a Görparkot 45 millió forintból hozták össze. Még egy pap is megáldotta. A téglási pumptrack pályára 30 millió forint ment el 2022-ben.

A DebEx parkot a Debreceni Sportcentrum üzemelteti. Belépni kizárólag a regisztrációt követően emailben kapott QR-kód helyszíni bemutatásával lehetséges. A park a megnyitó után hétfőtől péntekig 14-20:00 óra között tart nyitva, szombaton és vasárnap pedig 10:00-20:00 óra között várja a sportolókat.

Az üzemeltetők szándéka szerint a park olyan űrt fog kitölteni, amely a városban régóta meglévő igények kielégítésére szolgál. Kényszerűségből a város különböző részeit – köztereit, parkolóit – használó sportolók itt otthonra találhatnak. A lakosság elvárásokon felül a kialakuló terület alkalmassá válik országos, akár nemzetközi szintű kerékpáros és gördeszkás sportversenyek megrendezésére – olvasható a Debreceni Extrémsport Park bemutatkozójában.

Kiknek szól a Debreceni Extrémsport Park?

A parkban az alábbi sportágak űzői is megtalálják számításukat: BMX, triál, dirtjump, gördeszka, görkorcsolya, roller.

A pálya strukturális felépítéséről elmondható, hogy az egyes pályarészek nem éles határral különülnek el, hanem komplex egységet alkotnak, a különböző extrémsportágaknak szánt pályák három nehézségi fokozatban használhatóak, így a kezdő, haladó és profi sportolók igényeit is kiszolgálja a létesítmény.

A kültéri pályák mellett helyet kap még a területen kiszolgáló-szociális épületegyüttes, mosdók és üzlethelyiség kiépítésével.