Ma nyit Debrecen legújabb ingyenes extrémsport parkja

Helyi hírek

A Jégcsarnok mögött nyit március 18-án, szombaton délben a Debreceni Extrémsport Park. A lakossági elvárásokon túl alkalmas országos, akár nemzetközi szintű kerékpáros és gördeszkás sportversenyek megrendezésére. A pálya használata ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

Frissítés! Itt a helyszíni beszámolónk:

Megnyílt a Debreceni Extrémsport Park, ezt láttuk a helyszínen

 

A park létrehozására Debrecen önkormányzata több forrásra is pályázott.

Az Országos Bringapark Programból 17 millió forintot sikerült lehívni, míg az az Országos Gördeszka Programból 30 millió forintot, de ez még közel sem volt elég a DebEx létrehozására.

A beruházás fennmaradó költségeit az önkormányzat egy  TOP pályázatból állta, amit „A Tócóvölgy gazdaságélénkítő környezeti megújítása” névre kereszteltek.

A vállalkozási szerződés szerint ebből a forrásból 428 millió forintot nyertek el.

Összehasonlításképpen szétnéztünk korábbi híradások között és azt találtuk, hogy a böszörményi MX Freestyle pályát és a Görparkot 45 millió forintból hozták össze. Még egy pap is megáldotta. A téglási pumptrack pályára 30 millió forint ment el 2022-ben.

A DebEx parkot a Debreceni Sportcentrum üzemelteti. Belépni kizárólag a regisztrációt követően emailben kapott QR-kód helyszíni bemutatásával lehetséges. A park a megnyitó után hétfőtől péntekig 14-20:00 óra között tart nyitva, szombaton és vasárnap pedig 10:00-20:00 óra között várja a sportolókat.

Az üzemeltetők szándéka szerint a park olyan űrt fog kitölteni, amely a városban régóta meglévő igények kielégítésére szolgál. Kényszerűségből a város különböző részeit – köztereit, parkolóit – használó sportolók itt otthonra találhatnak. A lakosság elvárásokon felül a kialakuló terület alkalmassá válik országos, akár nemzetközi szintű kerékpáros és gördeszkás sportversenyek megrendezésére – olvasható a Debreceni Extrémsport Park bemutatkozójában.

Kiknek szól a Debreceni Extrémsport Park?

A parkban az alábbi sportágak űzői is megtalálják számításukat: BMX, triál, dirtjump, gördeszka, görkorcsolya, roller.

A pálya strukturális felépítéséről elmondható, hogy az egyes pályarészek nem éles határral különülnek el, hanem komplex egységet alkotnak, a különböző extrémsportágaknak szánt pályák három nehézségi fokozatban használhatóak, így a kezdő, haladó és profi sportolók igényeit is kiszolgálja a létesítmény.

A kültéri pályák mellett helyet kap még a területen kiszolgáló-szociális épületegyüttes, mosdók és üzlethelyiség kiépítésével.

Fotó: debex.hu (a kép nem az átadón készült, így nem a pálya végleges változatát mutatja).

MX Freestyle pályát és a Görparkot áldott meg egy pap Hajdúböszörményben

Így hasít a téglási pumptrack pálya