Debreceni Egyetem, Matematikai és Földtudományi tanszék épülete

Utcára viszik a matematikát Debrecenben

Egyetem Helyi hírek

Logikai és matematikai játékokat próbálhatnak ki a járókelők a Debreceni Egyetem, Matematikai és Földtudományi épülete előtti téren, ugyanis ma üneplik a matematika világnapját. A Bolyai János Matematikai Társulat által szervezett “Matek az Utcán” rendezvényen március 12-én délelőtt 10 órától délután 1-ig várják a járókelőket.

A pontos helyszín a Debreceni Egyetem, Matematikai és Földtudományi Épület előtti tere  az Egyetem tér 1. A logikai és matematikai játékokat bemutatásában a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium tanárai és diákjai, és a Debreceni Egyetem oktatói és hallgatói segítenek.

200 éve jelentette be Bolyai János a nem-euklideszi geometriát

Az esemény a Matematika Világnapja alkalmából rendezett nemzetközi “Mathematics in the Street” rendezvénysorozathoz kapcsolódik. Ezen a napon azt is ünnepeljük, hogy az UNESCO 2023-at Bolyai Emlékévnek nyilvánította, hiszen idén lesz Bolyai János „temesvári levelének” 200. évfordulója, amelyben a nem-euklideszi geometria felfedezését jelentette be.

Országosan 60 önkéntes tanár, diák, egyetemi oktató és matematikus valósítja meg a programot a Bolyai Társulat koordinálásával – írja a Debreceni Egyetem Matematikai Intézet közleményben.

Zöld jövő kutatóközpontot indított el a Debreceni Egyetemen