Mentőre vár DKV

“Mentőre vár” – ez a felirat jelzi majd a DKV járatain, ha bajba jutott utashoz várják a segítséget

Helyi hírek

A DKV Debreceni Közlekedési Zrt. csak tavaly, mintegy 200 alkalommal kérte a mentők segítségét, amikor az utasai szorultak gyors ellátásra – írja közleményében a vállalat.

Ilyen esetben a jármű a megállóban állt, és várta a mentők kiérkezését. A társaság a segítségnyújtási idő lerövidítése érdekében az álló járművön a viszonylatszám helyett a jövőben a „Mentőre vár” feliratot fogja megjelentetni. Budapesten már sikeres ez a gyakorlat.

Az Országos Mentőszolgálat Észak-Alföldi Regionális Mentőszervezete és a DKV Debreceni Közlekedési Zrt. egy hosszú távú együttműködés első lépéseként valósítja meg ezt a programot.

Budapesten évente 2-3 ezer esetben hívja ki a BKK a Mentőszolgálatot. Debrecenben éves szinten mintegy 200 esetből 130, a villamosmegállókban történik.

A „Mentőre vár” felirat kijelzőn történő megjelenítésével a közlekedési társaság a mentők munkáját kívánja segíteni. A villamosokon és a trolibuszokon a homlok és oldalsó kijelzőkön fog megjelenni a felirat, az autóbuszok esetében ezeken felül a hátsó kijelzőn egy kereszt szimbólum is megjelenik majd.

Mentőre vár Debrecen

A két szervezet egyetért abban, hogy a segítséget kérő felirat több szempontból is lényeges. Egy forgalmas végállomáson például, nem csak a mentők találják meg könnyebben a járművet, de az arra járó önkéntesek, egészségügyi dolgozók is gyorsan be tudnak avatkozni, még a mentők megérkezése előtt. A gyors beavatkozás, gyakran életet menthet. Minden percnyi késlekedés 7-12%-al csökkenti a sikeres újraélesztés esélyét.

Az Országos Mentőszolgálat ÉletMentő appja nagy segítséget nyújt egy ilyen vészhelyzet esetén. A DKV Zrt. csatlakozik az app népszerűsítő kampányához. Minden villamosmegállóban figyelemfelhívó plakátot helyez ki, mivel itt történik a legtöbb eset.

Közleményük szerint a DKV Zrt. fontosnak tartja utasai biztonságát, minden esetben ezt tartja szem előtt. A megállapodás részeként ezért az új orvosi ügyeleti rendszert szemléltető videót is elhelyezett a járművek TFT monitorain.