Papp László, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Ortopédiai Klinikájának volt adjunktusa

Elhunyt Papp László, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Ortopédiai Klinikájának volt adjunktusa

Egyetem Helyi hírek

Életének 85. évében elhunyt Papp László, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Ortopédiai Klinikájának volt adjunktusa, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Jósa András Oktatókórházának nyugalmazott főorvosa. Papp László diplomáját 1962-ben szerezte meg, majd a DOTE Ortopédiai Klinikáján kezdte meg gyógyítómunkáját.

Két szakvizsgát szerzett: 1966-ban ortopédiából, 1968-ban pedig baleseti sebészetből. Az Ortopédiai Klinikán huszonöt éven keresztül dolgozott, először tanársegédi, majd adjunktusi beosztásban, részlegvezetői, traumatológiai ügyeletvezetői feladatokat látott el.

A tudományos tevékenységre is kiemelt hangsúlyt fordított: a csontosodás, törésgyógyulás témaköre keltette fel leginkább az érdeklődését. Számos kongresszusi előadást tartott és több külföldi – elsősorban németországi – tanulmányúton vett részt. Előadóként és gyakorlatvezetőként az egyetemi oktatásban is aktívan közreműködött.

1987-tól kezdődően a nyíregyházi Jósa András Kórházban folytatta orvosi munkáját. Irányítása mellett indult el Nyíregyházán a nagyizületi endoprotetika, ami az évek során tovább fejlődött a revíziók irányába. Közreműködésével valósult meg a csecsemőkori csípőszűrés, amellyel párhuzamosan nőtt a gyermekortopédiai műtétek száma is. Tevékenysége nagyban elősegítette az artroszkópia, a váll- és gerincsebészet elindulását, fejlesztését. Az osztály tudományos-szakmai fejlődéséhez is nagyban hozzájárult: a kongresszusi részvételek, publikációk és a saját szervezésű tudományos rendezvények száma jelentősen emelkedett.

Részletes életút az unideb.hu cikkében.