Gyöngy-Tóth Enikő az akkumulátorgyáras tüntetésen

Könnyeivel küszködve beszélt az akkumulátorgyár veszélyeiről a debreceni tüntetés főszervezője, Gyöngy-Tóth Enikő

Helyi hírek

A CATL Debrecen közelébe tervezett akkumulátorgyára ellen tüntettek szombaton a Kossuth téren. A főszervező, Gyöngy-Tóth Enikő Mikepércsről érkezett egy kisebb csapattal gyalog.

Az eseményeket élőben közvetítettük, itt pedig külön videóban látható a tüntetés szervezőinek beszéde.

Gyöngy-Tóth Enikő, a megmozdulás mikepércsi szervezője a Kossuth téren arról beszélt, hogy kizárólagos célja a saját családja, más családok és a környezet melletti kiállás. Úgy véli, az akkumulátorgyár mindezeket fenyegeti.

Elmondta, hogy a mai megmozdulást aggódó helybéli anyukák egy csoportja szervezte, akiket a családjukon kívül semmilyen politikai párt és más szervezet nem támogat. Civil kezdeményezésű rendezvény. Gyöngy-Tóth Enikő arra kért mindenkit, aki hozzájuk csatlakozik, hogy se szavakkal, se tettekkel ne akadályozza meg a demonstráció békés és biztonságos lebonyolítását.

“Ne legyen ez egy újabb közmeghallgatás”

– fogalmazott.

A tüntetés szervezője arról is beszélt, hogy elkeseredettségében szervezte ezt a megmozdulást. Két kisgyermeket nevel, de hónapok óta csak ez a gyár jár a fejében. Az elmúlt három hétben már az őrület határára sodródott. Tavaly ősszel még nem foglalkozott különösebben a gyár ügyével, majd egyre több helyről hallotta, hogy ez mennyire nem környezetbarát. Rájött, hogy a zöld az nem zöld, hanem fekete – emelte ki.

Gyöngy-Tóth Enikő felidézte, férjével sokat beszélgettek arról, hogy költözzenek-e el, végül arra jutottak, hogy meg kell mutatniuk azokat, akiket érint ez az ügy. Mikepércsi, debreceni és szepesi családokat.

Túl vagyunk két viharos közmeghallgatáson – folytatta. Forrtak az indulatok, nem kaptunk választ a kérdéseinkre. Elvesztettük a bizalmat a hatóságokban. A tüntetés szervezője szerint senki nem hisz már senkinek. “Nem hangosnak, hanem kitartónak és határozottnak kell lenni” – mutatott rá.

“Ezek vagyunk mi, helybéli családanyák. Akik egyszerűen védeni akarják, ami nekik a legfontosabb. Nincsenek színek, nincsenek oldalak”

– mondta elcsukló hangon Gyöngy-Tóth Enikő, majd könnyek között idézte fel, hogy Mikepércsen nőtt fel, Debrecenben járt középiskolába és egyetemre. Végül Mikepércsen építkeztek, szeretik ezt a települést. A házuk azon a telken áll, ahol egykor a nagymamája lakott. Szeretné, ha gyermekeinek is olyan élményei lennének majd, mint amilyenek neki voltak.

“Lesz Debrecennek és környékének jövője, ha innen mindenki elmegy?”

– tette fel a kérdést. Majd hozzátette, az országból pusztaság lesz, ha mindenhol ilyen gyárak létesülnek.

Évi, egy másik helybéli anyuka egy fontos dátumra, február 13-ára hívta fel a tüntetők figyelmét. Ekkor dönt a környezetvédelmi hatóság arról, hogy engedélyezi-e ezt a “szörnyet. Majd egy aggódó családok nevében írt nyílt levelet olvasott fel, melyet Debrecen döntéshozóinak címeztek.

A levélben arról írnak, a városvezetők talán még nem is eszméltek rá, hogy egy “ketyegő bombát” helyeztek el Debrecen és több település közelében. Az anyuka szerint nehéz azt elhinni, hogy felelősen gondolkodnak gyermekeink jövőjéről.

Nem tudjuk elfogadni, hogy a demokrácia szabályait semmibe véve, a fejünk felett, a lakosság megkérdezése nélkül, és talán lényeges információk hiányában önök döntöttek egy több generáció életét befolyásoló stratégiai ügyről

– üzente az illetékeseknek a nő.

Elmondta, a hajdú-bihariak ragaszkodnak lakóhelyükhöz, a tiszta levegőhöz és az egészséges környezethez. Nem akarják, elfogyjon az iható vizük, és beton legyen a termőföldek helyén. No meg azt sem, hogy fulladozzunk a légszennyezéstől, és “magzatkárosító NMP” terjengjen a levegőben.

“Nincs jobb- vagy baloldal, az egészséges élet oldala van” – fogalmazott.

Gyöngy-Tóth Enikő társa beszéde után felolvasta a győrszentivániak levelét, melyben az ottaniak támogatásukról biztosították a debreceni tiltakozókat.

A teljes tudósításunk itt érhető el:

Az akkumulátorgyár ellen tüntettek Debrecenben – fotós, videós beszámoló