Akkumulátorgyár-ellenes tüntetés Debrecenben

Az akkumulátorgyár ellen tüntettek Debrecenben – fotós, videós beszámoló

Helyi hírek

Január 28-án, szombaton reggel 9-kor indul az a menet Mikepércsről, amely a Debrecen közelében megépítendő CATL akkumulátorgyár ellen tiltakozik. A tüntetők a tervek szerint dél körül érnek majd a debreceni Kossuth térre.

A tüntetést élőben közvetítjük Debrecenből, és helyszíni videók is várhatók. Iratkozz fel Youtube-csatornánkra, hogy ne maradj le semmiről! >>

Gyöngy-Tóth Enikő, a megmozdulás mikepércsi szervezője a Kossuth téren arról beszélt, hogy kizárólagos célja a saját családja, más családok és a környezet melletti kiállás. Úgy véli, az akkumulátorgyár mindezeket fenyegeti.

Elmondta, hogy a mai megmozdulást aggódó helybéli anyukák egy csoportja szervezte, akiket a családjukon kívül semmilyen politikai párt és más szervezet nem támogat. Civil kezdeményezésű rendezvény. Gyöngy-Tóth Enikő arra kért mindenkit, aki hozzájuk csatlakozik, hogy se szavakkal, se tettekkel ne akadályozza meg a demonstráció békés és biztonságos lebonyolítását.

“Ne legyen ez egy újabb közmeghallgatás”

– fogalmazott.

A tüntetés szervezője arról is beszélt, hogy elkeseredettségében szervezte ezt a megmozdulást. Két kisgyermeket nevel, de hónapok óta csak ez a gyár jár a fejében. Az elmúlt három hétben már az őrület határára sodródott. Tavaly ősszel még nem foglalkozott különösebben a gyár ügyével, majd egyre több helyről hallotta, hogy ez mennyire nem környezetbarát. Rájött, hogy a zöld az nem zöld, hanem fekete – emelte ki.

Gyöngy-Tóth Enikő felidézte, férjével sokat beszélgettek arról, hogy költözzenek-e el, végül arra jutottak, hogy meg kell mutatniuk azokat, akiket érint ez az ügy. Mikepércsi, debreceni és szepesi családokat.

Túl vagyunk két viharos közmeghallgatáson – folytatta. Forrtak az indulatok, nem kaptunk választ a kérdéseinkre. Elvesztettük a bizalmat a hatóságokban. A tüntetés szervezője szerint senki nem hisz már senkinek. “Nem hangosnak, hanem kitartónak és határozottnak kell lenni” – mutatott rá.

“Ezek vagyunk mi, helybéli családanyák. Akik egyszerűen védeni akarják, ami nekik a legfontosabb. Nincsenek színek, nincsenek oldalak”

– mondta elcsukló hangon Gyöngy-Tóth Enikő, majd könnyek között idézte fel, hogy Mikepércsen nőtt fel, Debrecenben járt középiskolába és egyetemre. Végül Mikepércsen építkeztek, szeretik ezt a települést. A házuk azon a telken áll, ahol egykor a nagymamája lakott. Szeretné, ha gyermekeinek is olyan élményei lennének majd, mint amilyenek neki voltak.

“Lesz Debrecennek és környékének jövője, ha innen mindenki elmegy?”

– tette fel a kérdést. Majd hozzátette, az országból pusztaság lesz, ha mindenhol ilyen gyárak létesülnek.

Évi, egy másik helybéli anyuka egy fontos dátumra, február 13-ára hívta fel a tüntetők figyelmét. Ekkor dönt a környezetvédelmi hatóság arról, hogy engedélyezi-e ezt a “szörnyet. Majd egy aggódó családok nevében írt nyílt levelet olvasott fel, melyet Debrecen döntéshozóinak címeztek.

A levélben arról írnak, a városvezetők talán még nem is eszméltek rá, hogy egy “ketyegő bombát” helyeztek el Debrecen és több település közelében. Az anyuka szerint nehéz azt elhinni, hogy felelősen gondolkodnak gyermekeink jövőjéről.

Nem tudjuk elfogadni, hogy a demokrácia szabályait semmibe véve, a fejünk felett, a lakosság megkérdezése nélkül, és talán lényeges információk hiányában önök döntöttek egy több generáció életét befolyásoló stratégiai ügyről

– üzente az illetékeseknek a nő.

Elmondta, a hajdú-bihariak ragaszkodnak lakóhelyükhöz, a tiszta levegőhöz és az egészséges környezethez. Nem akarják, elfogyjon az iható vizük, és beton legyen a termőföldek helyén. No meg azt sem, hogy fulladozzunk a légszennyezéstől, és “magzatkárosító NMP” terjengjen a levegőben.

“Nincs jobb- vagy baloldal, az egészséges élet oldala van” – fogalmazott.

Gyöngy-Tóth Enikő társa beszéde után felolvasta a győrszentivániak levelét, melyben az ottaniak támogatásukról biztosították a debreceni tiltakozókat.

Felszólalt még a tüntetésen Göd képviseletében Bodnár Zsuzsa és Szaszkó Andrea, valamint Pintye Zsuzsanna háromgyermekes anyuka. A rendezvény közös Himnusz-énekléssel folytatódott, majd bemutatták a tüntetést támogató településeket. Végül egy vállalkozó szellemű férfi elénekelte a Szózatot.

 

Véget ért a tüntetés. Közvetítésünket itt nézheted vissza:

“Mondjon le!”

 

 

Talán a vártnál is többen vannak, megtelt a Kossuth tér:

 

Mit akarnak ide? Kínát?

Érkezik a menet Mikepércsről:

A Kossuth téren is gyülekeznek az emberek:

 

11:56

11:28

A tüntetők beértek Debrecenbe, elhagyták a Mikepércsi úton lévő Mybox bevásárlóudvart.

10:28

A több száz méter hosszan kígyózó tömeg elhaladt a leendő gyárterület mellett. A Mikepércs felől érkező autósok dudaszóval biztatják a tüntetőket.

 

9:40

A Himnusz eléneklése után kettes sorba rendeződve indult el a menet Mikepércsről.

Ahogy azt a főszervező is hangsúlyozta: a kezdeményezés pártsemleges. Egy anyuka táblán nyomatékosítja, hogy gyermeke érdekében és nem politikai szempontok mentén tüntet.

 

9:30

A szervezők a folymatosan érkező emberek bevárása után hamaroasan elindítják a vonulást.  Gyöngy-Tóth Enikő nyomatékosan megkérte a résztvevőket, hogy kulturáltan mutassanak kiállást, elkerülve az alpáriságot és a hazaárulózást.  A szervezők ismét hangsúlyozták, hogy a kezdeményezés nem kapcsolódik semelyik párthoz sem.

9:10

A megjelenteket Gyöngy-Tóth Enikő a megmozdulás főszervezője köszöntötte. Kifejtette, hogy céljuk teljesen békés. Szeretnék kifejezni aggodalmukat az épülő akkumulátorgyárral kapcsolatban. Beszédében megkérte a megjelent tömeget, hogy tartsák be a rendet, ne hergeljenek senkit. A rendezvényt rendőri kíséret követi. A tömeg kerékpárúton és járdán halad a közúti forgalmat nem akadályozza.

9:05
Zeneszóra gyülekezik a békés tömeg Mikepércsen. Többen zászlókkal, molinókkal különböző táblákkal felszerelkezve érkeztek a tüntetés kezdőpontjára. Egyelőre békés beszélgetés zajlik a helyszínen. A rendezők láthatósági mellényben járnak kellnek a tömegben.

Az esemény Facebook-oldala szerint ezzel jeleznék a hatóságok felé, hogy itt nem egy gyár felépítéséről, hanem Debrecen és a környező települések lakóinak EGÉSZSÉGÉRŐL, JÖVŐJÉRŐL, ÉLETÉRŐL, FÖLDJEINKRŐL, VIZEINKRŐL, ÉLTETŐ KÖRNYEZETÜNKRŐL hoznak döntést február 13-án.

Csatlakozz hozzájuk, ha úgy érzed, hogy…
– idejében tájékoztatni kellett volna az embereket arról, milyen létesítményt terveznek lerakni a szomszédságunkba,
– értékes földjeinknek jobb sorsa is lehetne, mint gyáróriásoknak helyet biztosítani, és elszennyeződni,
– az amúgy is szűkös vízkészletünket megbecsülni, óvni kellene, és nem elpazarolni elképesztő méretekben vízigényes gyártási folyamatokhoz,
– ennek a gyárnak a híre fenekestül felforgatta és kilátástalanná tette az eddig szőtt terveidet, álmaidat, elképzeléseidet a jövődről, amit itt akartál megvalósítani.

Papp László szerint azért támadják az akkumulátorgyárat, mert félnek, hogy Debrecen túl erős lesz

Aki megerőltetőnek érzi a több kilométeres sétát, Debrecenben, a Kossuth téren is csatlakozhat a menethez.

Napirend:
09:00 – Gyülekezés Mikepércs főterén, részvevők köszöntése
09:30 – Indulás
12:00 – 12:30 – Tervezett érkezés Debrecenbe a Kossuth térre
12:30-tól – Beszédek
14:00 – Tüntetés lezárása

Az esemény Facebook-oldala

Előzmények: