Gorján Ferenc debreceni vízmű

A Debreceni Vízmű teljes mellszélességgel a kínai akkumulátorgyár mellett áll

Helyi hírek

Miközben még zajlanak a Rakovszky utcán történt csőtörés elhárítási munkálatai, a Vízmű a hétfői, CATL-gyárral kapcsolatos lakossági fórumról értekezik.

Honlapjukon az akkumulátorgyár Debrecenbe hozatalának vélt vagy valós előnyeit sorolják:

“Nincsenek veszélyben a debreceni vízkészletek. Több tízezer köbméter szürkevizet tudnának naponta biztosítani a debreceni gyáraknak”

Ezt a feltevést arra alapozzák, hogy “az álhírekkel szemben (40 ezer köbméter vízigény)” a CATL átlagfogyasztása 3 ezer köbméter lehet az első ütemben.

A Vízmű szerint a napi utánpótlódás a felszín alatti vízkészletek tekintetében – 98 fúrt kút áll rendelkezésre – 75 ezer köbméter. Ezen felül létezik kiegészítő vízbázis is, a Keleti-főcsatornára telepített felszíni víztisztítómű – ahol épp rekonstrukció zajlik –, melyből vezetéken keresztül érkezik a víz. Ennek elméleti kapacitása 30 ezer köbméter naponta, de jelenleg 12 ezret veszünk csak át – idézték fel Gorján Ferenc vezérigazgató szavait, a Debrecen Televízió Esti Közelkép című műsorában.

Így összesen az elméletileg elérhető kapacitás (ami még nem veszélyezteti a vízkészletek utánpótlódását) 105 ezer köbméter naponta.

Mint részletezik, három ütemről van szó, az első ütem csúcsvízfelhasználása 6232 köbméter naponta, és ugyanennyi lesz a második-harmadik ütemé is. A végső kapacitás tehát 18-20 ezer, erre kell méretezni a rendszereket, mert nekünk első a lakosság ellátásbiztonsága – mondta Gorján Ferenc, aki arról is beszélt a fórumon, hogy a Déli Gazdasági Övezet teljes vízigénye napi 25 ezer köbméter lehet összesen. Ennek ipari részére lehetőség szerint szürkevizet kell használni.

“Nem kell a gyár! Vigyék Felcsútra!” Lehurrogták Papp Lászlót a debreceni akkumulátorgyár ügyében tartott közmeghallgatáson

Gorján Ferenc a DTV-nek adott interjújában a szennyvíz felhasználásáról is beszélt:

“Ha előállítottunk egy olyan minőségű tisztított szennyvizet, ami az élővilágra nem veszélyes – mechanikai szennyeződésektől, lebegő anyagoktól mentes, biológiailag nem tartalmaz semmilyen káros anyagot – és keletkezik belőle naponta 30-40 ezer köbméter, akkor ne az értékes, lassan utánpótlódó, felszín alatti vízkészleteket használjuk ipari üzemek vízigényének kielégítésére, hanem ezt a szürkevizet”– fejtette ki Gorján Ferenc.