Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum, Könyvtár és Művelődési Központ főigazgatója (j) és Király Gábor festőművész.

Király Gábor kapta a Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját

Helyi hírek Kultúra Ország

Király Gábor festőművész vehette át a 68. Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját, a Tornyai-plakettet, a kiállítás történetében immár negyedik alkalommal odaítélt életműdíjat pedig Kéri László festőművész kapta vasárnap az Alföldi Galériában.

Király Gábor kedvenc időtöltése már gyermekként is a rajzolás volt. A jelenleg 43 éves alkotó szülővárosában, Kecskeméten művészeti szakközépiskolában, grafika szakon tanult, majd az Eszterházy Károly Tanárképző Főiskolán és a Pécsi Tudományegyetemen szerzett diplomát. Egyedi stílusa a figuratív művészetekhez kötődik, képeit rögtön felismerhető, jellegzetes emberi vagy állati alakok népesítik be.

Technikai eszköztára, csakúgy, mint az általa választott hordozók anyaga változatos: a vászon mellett fest talált fákra, lenvászonra vagy borszűrőpapírra, de készít freskókat, szekkókat is. Az elmúlt években a Vásárhelyi Őszi Tárlat rendszeres résztvevője volt, 2017-ben a MANK, majd a következő esztendőben a Csongrád Megye Önkormányzataiért Alapítvány díját nyerte el.

A művész az MTI-nek elmondta, fontos számára a közönség, a szakma visszajelzése, de ezek nem befolyásolják abban, milyen lesz egy kép. Műtermében körbeveszi magát hordozókkal, vásznakkal vagy ha éppen freskót készít, levakolt felületekkel, és reggel dönti el, hogy folytatja egy korábbi munkáját vagy újabba kezd.

Az, hogy párhuzamosan több képen is dolgozik, segít változatosabbá tenni az alkotás folyamatát

– tette hozzá.

Galériaképünkön a város polgármesterével, Márki-Zay Péterrel látható életműdíjas Kéri László festőművész 1949-ben született Budapesten, csaknem negyven éve él és alkot Hódmezővásárhelyen, Kohán György utcai műteremlakásában. Kéri László 1976-ban végzett a Magyar Képzőművészeti Főiskola festő szakán Sarkantyú Simon tanítványaként, de Sváby Lajost is mesterének tartja. Vásárhelyen mutatkozott be 1977-ben. Ekkor állított ki először az Őszi Tárlaton, melynek fődíját, a Tornyai-plakettet tíz esztendővel később nyerte el. Azóta is állandó résztvevője, szervezője a legjelentősebb hazai kortárs képzőművészeti seregszemlének.

Erőteljes színvilágú, zaklatott, groteszk hangulatot árasztó képeinek középpontjában mindig az ember áll.

A tárlat megnyitóján csaknem húsz elismerést adtak át. A Hódmezővásárhely városa és a Magyar Művészeti Akadémia által közösen alapított Rudnay Gyula Művészeti Ösztöndíjat Vető Orsolya Lia festőművész nyerte el. A Fiatal festők nívódíját Kósa Gergely festőművésznek ítélték oda.

A kiállítás fődíján túl Hódmezővásárhely városa adja az Endre Béláról, valamint a Galyasi Miklósról elnevezett díjakat is: előbbi mesterdíjat Papageorgiu Andrea festőművész, utóbbi nívódíjat Szkok Iván festőművész vehette át. A Magyar Művészeti Akadémia által felajánlott díjban Szabó Ábel festőművész részesült, a Kulturális és Innovációs Minisztérium díját Németh Marcell szobrászművésznek ítélte a zsűri.

A december 4-ig tartó kiállításon mintegy 180 művész 214 alkotásával találkozhat a közönség az Alföldi Galériában.

Hagyomány, hogy a képzőművészeti seregszemle megnyitóját követően az előző Őszi Tárlat kiemelt díjazottjai önálló tárlattal mutatkoznak be. A 67. tárlat fődíjasa, Kotormán Norbert, valamint a Rudnay Gyula Művészeti Ösztöndíjas Kotormán Ábel szobrászművészek kiállítása a Tornyai-múzeumban látható.

Nyitóképen: Király Gábor festőművész és Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum főigazgatója. Fotók: Rosta Tibor – MTI