Pályaválasztási rendezvény Debrecenben

Debrecenben megállapították: a szakképzésnek van jövője

Helyi hírek

A szakképzésnek van jelene és van jövője – jelentette ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Debrecenben, a második alkalommal megrendezett Hello szakma – út a jövőbe pályaválasztási rendezvény megnyitóján. Pölöskei Gáborné azt mondta, a pályaorientációs kiállítás és fórum segítséget nyújt az általános iskolát befejező fiataloknak, hogy megismerjék mennyi lehetőség van a szakképzésben, milyen sokszínű a szakképzés, amely valódi karrierlehetőséget rejt magában.

Azok számára, akik 14 évesen még bizonytalanok abban, milyen szakma iránt érdeklődnek, bevezették az orientációs évfolyamot, ezekre az idén mintegy 250 diák jelentkezett – mondta. Megjegyzete: ez – ahogy a képzésben már résztvevő diákok fogalmaztak – egyfajta ajándék év, mivel nincsenek tantárgyak, készség- és kompetenciafejlesztés van, ami után könnyebben dönthetnek a fiatalok a szakmaválasztásról.

Pályaválasztási rendezvény Debrecenben
Pölöskei Gáborné, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) szakképzésért felelős helyettes államtitkára beszédet mond a Hello Szakma – Út a jövőbe 2. pályaválasztási rendezvény megnyitóján Debrecenben, a Nagyerdei Stadionban 2022. október 6-án. A háttérben Balázs Ákos (Fidesz-KDNP), Debrecen alpolgármestere (b) és Szilágyi Sándor, a Debreceni Szakképzési Centrum főigazgatója. MTI/Vajda János

Pölöskei Gáborné szavai szerint a legtöbben a technikumokat választják, ma már többen jelentkeznek technikumba, mint gimnáziumba.

“Ehhez olyan karrierutat kell kialakítani, ami a technikumot összeköti a felsőoktatással, akár olyan szinten, hogy a tartalmakat összehangolja”, vagy akár kredit-beszámítást is lehetővé tesz

– ecsetelte.

Az ötéves technikumi képzés két év ágazati alapképzéssel indul, majd ezt követően történik a szakmaválasztás és kezdődik meg a hároméves szakmai oktatás – mondta. Hozzátette: aki pedig jó mesterember akar lenni, a szakképző iskolák hároméves képzésére kell beiratkoznia, amely egyéves ágazati alapképzéssel kezdődik.

Pölöskei Gáborné azt mondta, a szakképzés sok lehetőséget rejt magában, az elmúlt években a cégek segítségével megújították a tartalmakat, s a duális képzés keretében a gazdaság szereplői is részt vesznek a szakemberképzésben. A helyettes államtitkár szerint megéri a szakképzésbe jelentkezni, mert van jelene, és van jövője.

A fiatalokat ösztöndíjjal is várják: az általános szakképzési ösztöndíjat mindenki megkapja, aki belép a képzésbe, a duális képzésben a munkaszerződéssel csaknem százezer forintot kaphatnak a diákok havonta, aki pedig olyan szakmát tanul, ahol nincs duális képzés, teljesítménye alapján kap tanulmányi ösztöndíjat

– sorolta Pölöskei Gáborné.

Balázs Ákos, Debrecen alpolgármestere azt mondta, a várost régen és ma is a tudás vitte, illetve viszi előbbre, a helyi oktatásban mindig erős volt a szakképzés. Debrecen kiszámítható jövőképet, a működő és betelepülő cégek pedig minőségi munkahelyeket kínálnak a régióban élő fiataloknak – tette hozzá.

Pályaválasztási rendezvény Debrecenben
Szilágyi Sándor, a Debreceni Szakképzési Centrum főigazgatója beszédet mond a Hello Szakma – Út a jövőbe 2. pályaválasztási rendezvény megnyitóján Debrecenben, a Nagyerdei Stadionban 2022. október 6-án. Balról Pölöskei Gáborné, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) szakképzésért felelős helyettes államtitkára. MTI/Vajda János

Szilágyi Sándor, a Debreceni Szakképzési Centrum (DSzC) főigazgatója kiemelte: a kétnapos rendezvényen életpálya-lehetőségeket mutatnak be a fiataloknak, például azt, hogy a szakmai végzettséget miként lehet összekötni az egyetemi képzéssel, illetve a helyi cégek munkahely kínálatával.
A Hello szakma rendezvényen 80 kiállító mutatkozik be, a vállalkozások mellett tizenhárom képzőhely kínálatával ismerkedhet meg az a 4500 jövőre végző általános iskolás, akiket a térségből várnak a találkozóra.