Rovó László rektor átadja az egyik elismerést.

Pedagógusait köszöntötte a Szegedi Tudományegyetem

Egyetem Helyi hírek Kultúra

Pedagógusnap alkalmából köszöntötte az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola, az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskola, Napközi Otthonos Óvodája, az SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakgimnázium, és az SZTE Kossuth Zsuzsanna Technikum és Szakképző Iskola pedagógusait a Szegedi Tudományegyetem.

– Nagyon örülök, hogy két év után újra, személyesen köszönthetjük Önöket a pedagógusnap alkalmából és a Szegedi Tudományegyetem rektoraként személyesen köszönhetem meg a munkájukat. A Centenárium évében szeretném kiemelni, hogy azok a célok, amelyek mentén az egyetem Kolozsvárról 100 évvel ezelőtt Szegedre költözött, ma is aktuálisak. Az első és legfontosabb ezek közül, amelyet Szent-Györgyi Albert is kiemelt, mégpedig, hogy olyan szakembereket képezzünk, akik képesek a jövőt és ezzel együtt a fejlődést biztosítani – mondta köszöntőjében Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora.

– A Szegedi Tudományegyetem kancellárjaként szeretném Önöket biztosítani afelől, hogy az egyetem eddig is és ezt követően is minden olyan feltételt biztosít majd, amelyek támogatják a pedagógusképzést. Ezt segítette az elmúlt közel egy évben a modellváltás is. Fontos, hogy azokat a karokat, ahol immár egy évszázada folyik ez a képzés, illetve azokat a módszertani központokat, amelyek a Szegedi Tudományegyetemhez tartoznak, munkájukban, tevékenységükben tovább erősítsük – emelte ki Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja beszédében.

Fotó: Frank Yvette
Az egyetem központi épülete. Fotó: Frank Yvette

Magyarországon 1952 óta ünneplik a gyermekek életének egyik legmeghatározóbb szereplőit. A pedagógusok nemcsak a tudást, hanem a legfontosabb erkölcsi tudnivalókat is igyekeznek átadni a gondjaikra bízott gyermekek számára, emellett ápolják lelküket és összetartó közösségeket formálnak belőlük.

– Elsőként a Pedagógus Szolgálati Emlékérmek átadására kerül sor, amely a minisztérium által adományozható szakmai elismerés. Azoknak a nyugállományba vonuló pedagógusoknak, valamint a felsőoktatásban tevékenykedő oktatóknak ítélhető oda, akik legalább 25 éven keresztül végeztek kiemelkedő munkát a gyermekek, illetve a fiatalok képzése és nevelése érdekében. Az idei tanévben a Szegedi Tudományegyetem hét dolgozója részesül ebben a kitüntetésben – kezdte gondolatait Prof. Dr. Gellén Klára, a Szegedi Tudományegyetem oktatási rektorhelyettese.

Kiemelte: a Szegedi Tudományegyetem számára rendkívül fontos a dolgozók és a pedagógusok munkásságának elismerése, ez megmutatkozik abban is, hogy 2022-ben az SZTE több olyan díjat is alapított, amelyben megjutalmazhatja fáradtságos munkájukat.

Forrás: SZTEinfo, Nyitókép: Bobkó Anna