A vártnál jóval többen érkeztek a debreceni étel- és tanszerosztásra – fotók

Helyi hírek

Az Egy Morzsányi Szeretet Egyesület hosszú időn újra, augusztus utolsó előtti szombatján ismét vendégségbe hívta mindazokat a debrecenieket, akiknek nem jutott hely az élet napos oldalán. Lipcsei Andrea elnök beszámolója:

A járvány miatt a szabadtéri ételosztásaink szüneteltek, így nem tudtuk, vajon mennyien jönnek ki a Petőfi térre. Sajnos az ételért érkezők száma minden előzetes várakozásunkat felülmúlta.

A “hivatalos” kezdés előtt egy háromnegyed órával már közel százan álltak a Petőfi tér fái között, és várták, hogy a gazdag választékból válogassanak, megtöltsék dobozaikat, szatraikat. Az “parti” étlapján kétféle főétel, kenyér, péksütemény, dinnye, joghurt szerepelt.

A tanév kezdetére tekintettel, tanszerekkel is vártuk a gyerekeket. Kisorsoltunk három asztali számítógépet, rollereket, és játékokat is. Az egyik kis családtól mikor megkérdeztük, hogy van – e tombola jegyük, kicsit szégyenkezve mondta az édesanya, “nincs nekünk arra pénzünk”. Mikor megtudták, hogy a Morzsapartin minden ingyenes, fülig érő mosollyal jöttek a tomboláért. Látni kellett volna az örömüket, mikor kiderült, a szerencse nekik kedvezett, egy számítógépet ők vihettek haza.

Sokan mondták, most voltak először, hálásak, mert így a családnak a hosszú hétvégén nem kell nélkülöznie. Úgy éreztük, mintha gyermeknap lenne. Legalább 50 gyermek jött szüleivel a Morzsapartira, ennél szomorúbb látványt nem nagyon tudunk elképzelni. Úgy hisszük, mindannyiunk felelőssége, hogy Magyarországon, a 21. században egyetlen éhező gyermek sem legyen. Ne legyen olyan magyar gyermek, aki éhesen fekszik le.

Annak ellenére, hogy a vártnál jóval többen jöttek, senki sem engedtünk haza üres kézzel. Köszönjük az eddigi felajánlásokat, adományokat, hálásak vagyunk mindenért, amit kaptunk. Sőt még repetát is tudtunk adni egy debreceni család jóvoltából, akik 30 adag tarhonyás húst hoztak a Morzsapartira.

Úgy látjuk azonban, hogy a társadalom elesettjeinek a segélykiáltását csak kevesen hallják meg, a szolidaritás, a felebaráti szeretet kiveszőfélben van. Megdöbbentő, mikor azzal találkozunk, hogy a “csóringerek” – nek minek adunk, megérdemlik a sorsukat. Mondják ezt azok a tehetős, jómódú emberek, akik nem is tudják elképzelni, mit jelent az éhezés, milyen érzés a gyerekeknek az mondani: nincs. Egyetlen gyermek sem tehet arról, milyen családba születik.

A debreceni Morzsaparti-csapat legközelebb – ha a járvány engedi – szeptember 18-án hívja ismét vendégségbe a cívisvárosban élő nehéz sorsú embereket. Kérünk minden jóérzésű honfitársunkat, támogassa, segítse munkánkat.

Kéréseink:

>> Várjuk a Morzsapartira a felajánlásokat, ételt, TARTÓS ÉLELMISZERT, gyümölcsöt, burgonyát, süteményt korlátlan mennyiségben;

> > TANSZEREKET, számítógépeket. laptopokat is örömmel várunk,

>> Várjuk debreceni pékségek, élelmiszerüzletek, húsboltok, éttermek jelentkezését az együttműködés érdekében,;

>> Önkéntes segítőket is jó szívvel fogadunk, akik úgy érzik, tenni akarnak valamit a szegényekért;

>> Pénzbeli adományokra is számítunk. Az egyesület számlaszáma:

Egy Morzsányi Szeretet Egyesület; Erste Bank; Számlaszám: 11600006–00000000—-93568971

Email-cím: morzsapartydebrecen@gmail.com.

– Lipcsei Andrea, az egyesület elnöke –