Lovasversenyek, koncertek és kiállítások is lesznek a Hortobágyi Lovasnapokon

Helyi hírek

Lovasbemutatókkal és versenyekkel, koncertekkel, kiállításokkal, hagyományőrző- és gyerekprogramokkal várják a látogatókat július 7. és 9. között a Hortobágyi Lovasnapok szervezői az alföldi településen.

A Hortobágyi Lovasnapok az ország egyik legnagyobb lovas rendezvénye, amelyet idén 51. alkalommal rendeznek meg, hogy bemutassák a térségre jellemző pásztorkultúra múltját és jelenét, valamint népszerűsítsék a lovas sportokat – fejtette ki a Hortobágyi Nonprofit Kft. ügyvezetője, a programot beharangozó keddi sajtótájékoztatón Budapesten.

Medgyesi Gergely Árpád kiemelte: a háromnapos rendezvény programjában lesz csikós és fogathajtó bajnokság, díjugrató verseny és régi magyar mesterségek bemutatója. Népi játékokkal, gólyalábasok felvonulásával és meseolvasással készülnek a Gyermek-lovasfaluban, a felnőtteket kertmoziba, pénteken pedig a Bagossy Brothers Company, szombaton a Tárkány művek, a Budapest Bár és a Racka Jam koncertjére várják.
Szotyori Nagy Kristóf, a Magyar Lovas Szövetség alelnöke és a Nemzeti Vágta versenyigazgatója elmondta, hogy idén először ad helyszínt a Lovasnapok július 8-án a Hortobágyi Vágtának, amelyet a budapesti Nemzeti Vágta előfutamaként rendeznek meg.

Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője kiemelte, hogy idén is megrendezik a Lovasnapokat beharangozó Hortobágy házhoz jön! elnevezésű rendezvényt június 17-én, a Debreceni Állatkertben. Az ide látogatók megismerhetik a Hortobágyon élő állatokat, a Hortobágy természeti kincseit, a nemzeti park ökoturisztikai kínálatait, a térség autentikus gasztronómiai különlegességeit és a helyi kézművesek portékáit is.

Papp László, Debrecen polgármestere elmondta, hogy a város alapította hortobágyi ménes több mint 300 éves múltra tekint vissza, először egy 1671-es levéltári feljegyzés említi, így Magyarország legrégebbi ménesei közé tartozik. Kiemelte, hogy a térség lovas hagyományainak ápolása, a néprajzi, a gasztronómiai és a kulturális programlehetőségek létrehozása a fejlesztése közös feladat, ezért arra törekszenek, hogy a Lovasnapokhoz hasonló rendezvények közös szervezésén és lebonyolításán keresztül Debrecen-Hortobágy-Tisza-tó térsége még vonzóbb helyszínné váljon a magyar és a külföldi turisták körében.