Templomot újítanak fel Debrecen Város Báljának bevételéből

Helyi hírek Kultúra

Debrecen Báljához – melyet Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Debreceni Egyetem, valamint a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a régi hagyományokra épülő összefogás jegyében közösen rendeznek meg – idén is kapcsolódik jótékonysági kezdeményezés. A 2017. január 21-én a Kölcsey Központban tartandó bál bevételéből a Debrecen-Árpád téri Református Egyházközség templomának felújítását és befejezését támogatják a szervezők.

2017-ben ünnepeljük a reformáció kezdetének 500. évfordulóját is egyben. Debrecen történelme szorosan egybeforr és együtt él a református egyház történetével, így a templom felújítás befejezésének támogatása a Város Báljának méltó célkitűzése.

Az 1911-ben épült templom épülete erősen leromlott állapotban volt, a folyamatos beázások miatt a külső homlokzat életveszélyessé vált, a templom fűtése korszerűtlen, elavult. 2016. februárban megvalósult a templom tornyának felújítása az Emberi Erőforrások Minisztériuma által biztosított pályázati források segítségével csaknem 42 millió forint összegből. Az eddig adományokból összegyűlt önerő felhasználásával a belső munkálatok folyamatosak ugyan, de az Árpád -téri templom átfogó felújításra szorul.

A korábbi pályázati támogatás csak a legszükségesebb problémák megoldására nyújtott lehetőséget.

Debrecennek ez a kiemelkedő szépségű temploma csak akkor tudja a szélesebb közösség céljait szolgálni, ha nem csak a vasárnapi istentiszteletnek ad helyet, hanem több kulturális eseménynek és gyülekezeti rétegalkalomnak is.

Debrecen Báljának jótékony hozzájárulása nagymértékben segíti a város egyik építészeti emlékének helyreállítását, mellyel a templom egységes, az eredeti 1914-es átadáskori képet mutatná.