Debrecen – Brno: az együttműködés erősödik

Helyi hírek

2015 eleje óta a korábbinál szorosabb a kapcsolat Csehország és Magyarország második legnagyobb városai, Brno és Debrecen között. A két város stratégiájának alapjai szinte azonosak: erős és modern gazdaság, folyamatos fejlesztés, élhető környezet.

Idén immár másodszor találkoztak egymással Brno és Debrecen vezetői. Ezúttal Petr Vokrál, Brno polgármestere meghívását fogadta el Papp László, Debrecen polgármestere. A látogatás célja egyben a testvérvárosi megállapodás előkészítése is volt.

Brnoban található Közép-Európa egyik kiemelkedő, technológiai cégek centrumaként működő innovációs parkja. Papp László hivatalos látogatásnak egyik állomásaként megbeszélést folytatott az ötezer főt foglalkoztató, magasan képzett szakembereknek munkát adó technológiai park igazgatójával.

A technológiai park meglátogatása után a debreceni polgármester a brnoi városházán találkozott Petr Vokrál polgármesterrel. Brno és Debrecen már 2015 eleje óta törekszik a szorosabb együttműködésre a gazdaságfejlesztés, a kutatás-fejlesztés, az innováció, a turisztika, illetve a kultúra területein. A cseh város polgármestere örömmel fogadta el az idei Debreceni Virágkarneválra szóló meghívást.

A találkozón részt vett Pető Tibor, Magyarország rendkívüli és meghatalmazott prágai nagykövete, Kolozsvári István, vezető külgazdasági szakdiplomata, valamint Petr Svancara, a Zbrojovka Brno FC képviselője is. A megbeszélésen szó esett a DVSC-TEVA és a FC Zbrojovka Brno jövőbeni lehetséges barátságos mérkőzéséről is. A találkozót követően Papp László polgármester megtekintette az FC Zbrojovka Stadiont és a Luzánky Stadiont is.A látogatás a további szoros együttműködés reményében zárult.