Elkülönített hulladékgyűjtés

Helyi hírek

2015 áprilisától kötelező lesz az elkülönített hulladékgyűjtés Debrecenben. Az AKSD ezzel egy időben két újabb városrészt is bevon az úgynevezett sárga zsákos hulladékgyűjtésbe. Az AKSD az elsők között vezette be az országban az úgynevezett sárgazsákos szelektív hulladékgyűjtést, amire önkéntes alapon lehetett jelentkezni. Most ez kötelező lesz. Egy 2014-es kormányrendelettel összhangban az önkormányzat 2015 februárjában döntött erről. Ezzel együtt áprilistól újabb két városrészt is bekapcsolnak az úgynevezett házhoz menő szelektív hulladékgyűjtésbe.

A témában 2015. március 18-án tartott sajtótájékoztatón Varga László, a Debreceni Hulladékközszolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője azt mondta: a szelektív gyűjtés a teljes hulladéktömeg öt százalékát teszi ki jelenleg, de ez az arány emelkedni fog.- Mi úgy tervezzük, hogy az elkövetkező években az újrahasznosítás elérje a 20-30 százalékot – közölte Varga László.A sárga zsákos gyűjtés lehetőségével eddig 14 ezer háztartás élt. Áprilistól ez a szám 34 ezerre növekszik.

A zsákokat az AKSD osztja, amibe az üvegen kívül mindent bele lehet majd rakni, amit a lakosság a hulladékgyűjtő szigetekre visz.- Nagyon fontos, hogy csak tiszta anyagot lehet ide helyezni, tehát kérjük a műanyag flakonokat és a konzervdobozokat kiöblíteni. Ugyanis egy olajos halas, maradékkal teli konzervdoboz egy egész sárga zsák vagy egy egész gyűjtőedény a tartalmát szennyezni tudja – hangsúlyozta Kardos Marianna, az AKSD Kft. ügyvezető igazgatója. Az AKSD felkészült a megnövekedett feladatra. Két új autót is vásároltak 90 millió forintért. Ezek szelektív és kommunális hulladék gyűjtésére egyaránt alkalmasak. A vállalat összesen 24 gyűjtőkocsival végzi majd a munkát.

debrecen.hu