A karácsonyi vásárokat ellenőrzik

Helyi hírek

Országos akció keretében, karácsonyig megyénkben is soron kívüli célellenőrzéseket tartanak a katasztrófavédelmi kirendeltségek hatósági osztályainak szakemberei.
December elejétől egészen 19.-ig járják majd a bevásárlóközpontokat, áruházakat és vásárokat a tűzoltók, hiszen az ünnepeket megelőző hetekben az üzletek nagyobb mennyiségű árukészletet halmoznak fel, és az ajándékok beszerzése miatti tömeg is jelentős ilyenkor.

A lázas készülődés közepette sem feledkezhetünk el azonban a biztonságról, ami elsődleges szempont kell hogy legyen a különböző elárusító helyeken, és a hatóság szakemberei alaposan górcső alá is veszik, hogy az adott üzlet tűzvédelmi szempontból maradéktalanul megfelel-e, az Országos Tűzvédelmi Szabályzatban foglalt jogszabályi előírásoknak.

Az aluljárókban, valamint a karácsonyi vásárok területén is vizsgálják a tűzoltó készülékek meglétét, megfelelőségét, az üzletek villamos berendezései tűzvédelmi felülvizsgálatának megtörténtét, illetve ezek használatára vonatkozó előírások betartását, a használati szabályok teljesülését, valamint a nyíltlángú eszközök biztonságos használatát is.

A bevásárlóközpontokban és áruházakban ezeken felül a kiürítési feltételek biztosítását, a menekülési útvonalak állapotát ellenőrzik, és szúrópróbaszerűen a kiürítésre számításba vett nyílászárók megfelelő működését is kontroll alá vonják.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján sajnos gyakori hiba például, hogy a tűzoltókészülékek, fali tűzcsapok előtti teret bepakolják, vagy különböző ruhaneműt akasztanak rájuk. Ez egy kezdeti tűznél (például ha kigyullad egy szemeteskosár) értékes másodperceket jelenthet, ami miatt akár komoly probléma is keletkezhet. A másik évente visszatérő mulasztás, hogy a nagyobb áruházakban, a különböző pavilonok, reklámtáblák leszűkítik a menekülési útvonalat, veszélyeztetve ezzel a vásárlók biztonságos kijutását egy esetleges tűzeset alkalmával.

Kelemen-Madai Petra tű.hdgy.