Prizma Junior különdíjat kapott a II. Ifjú Kócsagőr program

Helyi hírek

A Prizma Kreatív Pr Díj átadóján november 20-án este az Y-Triász pályázata nyerte el a Prizma Junior különdíjat. A 30y zenekar, a Fürge Diák Iskolaszövetkezet, valamint a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság által indított speciális természetvédelmi utánpótlás programja az Y generációnak szól.

Az idén második alkalommal megrendezett Ifjú Kócsagőr program a húszas-harmincas éveikben járó fiataloknak szól, és azt üzeni, hogy vannak olyan természeti értékeink, amikért érdemes kimozdulni, és amelyeket óvni kell. A program során a résztvevők megismerkedhetnek a természettel és a természetvédelemmel, valamint az őri munkával.

Természeti kincseink, nemzeti parkjaink, védett állat és növényritkaságaink megóvása, őrzése, károsításának megelőzése a nemzeti park igazgatóságok szervezetében mintegy 40 éve működő jelenleg 245 fős Természetvédelmi Őrszolgálat feladata. Egy fő természetvédelmi őr több mint 8000 hektáron lát el konkrét őrzési feladatokat. A természetvédelmi őrök kiemelkedő szerepet vállalnak a védett területek kezelésében, felmérésében, a természetvédelmi oktatásban, szemléletformálásban, az állat- és növényfajok megóvásában. Napi feladataik mellett az erdőtüzek megfékezésében, a veszélybe került állatok mentésében és illegális fakitermelés megakadályozásában is aktív szerepet vállalnak.

„Az Ifjú Kócsagőr Program fő célja, hogy kimozdítsuk a számítógép előtt felnőtt fiatalokat a természetbe és felhívjuk a figyelmüket értékeinkre”. – mondta el Márkus Zoltán, a Fürge Diák Iskolaszövetkezet elnöke.

Az Ifjú Kócsagőr Programra jelentkező 18 és 23 év közötti fiatalok egy előválogatón estek át, közülük 43 kócsagőr-jelölt vehetett részt egy kéthetes gyakorlaton egy-egy természetvédelmi őr mellett az ország valamelyik nemzeti parkjában. A területi elődöntőkben kiválasztott 10 jelölt mérte össze tudását a Földművelésügyi Minisztériumban rendezett országos döntőn. A versenyzők beszámoltak a nemzeti parkokban teljesített gyakorlaton szerzett tapasztalatokról, ismereteikről, valamint könnyített természetvédelmi őri vizsgát is tettek. Ezt követően egy négytagú zsűri választotta ki az ország Ifjú Kócsagőrét. Az első helyezett természetvédelmi őr és „diákja” nyereménye, hogy elutazhatott a EUROPARC 2014 Konferenciára, az írországi Killarney Nemzeti parkba. Valamennyi döntős részt vehetett egy 3 napos szakmai táborban, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Fecskeház Erdei Iskolájában.

hnp.hu