Darvakat mentettek a Hortobágyon

Helyi hírek

November 11-én a reggeli órákban a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata bejelentést kapott, miszerint egy Újszentmargita külterületén lévő állattartó telepen 3 daru (Grus grus) került egy tűzivíz-tároló medence fogságába, s nem tudnak kirepülni belőle. A medence kb. 30×30 méteres és jelenleg mintegy 80 cm mély víz található benne.

A helyszínre érkezve a természetvédelmi őrök felmérték a helyzetet és megállapították, hogy a madarak azért nem tudnak elrepülni, mert a medence teljes mértékben tófóliával van kibélelve, amely rendkívül csúszós felületű, így nem tudnak belőle kisétálni, a magas vízszint pedig nem teszi lehetővé, hogy nekifutásból szálljanak fel.

A darvak megközelítése csak halászruhában volt lehetséges és a mentést az is nehezítette, hogy a medence aljzata az algásodás miatt rendkívül csúszósnak bizonyult. Ráadásul a darvak megijedtek a segítő szándékú emberektől és úszni, menekülni kezdtek a vízben, így nem kis nehézségek árán sikerült csak őket kiszabadítani a tárolóból.

A kimentett madarakat megvizsgáltuk. Mivel semmilyen sérülést nem tapasztaltunk a testükön vagy a tollazatukon, így az elengedésnek sem volt akadálya. Szabadon bocsájtásuk előtt ornitológiai gyűrűvel jelöltük meg őket, ami alapján egy későbbi megkerülés esetén kaphatunk információt a madarak vonulási szokásaival kapcsolatban. Szabadulásuk perceiben először messzire szaladtak, majd szárnytollaik rendezgetése, megszárítása után felrepülve csatlakoztak a közeli gyepterületeken táplálkozó társaikhoz.

A három példányból kettő öreg, a harmadik pedig egy idei kelésű, fiatal madár volt, így valószínűsíthetően egy szorosan összetartó családdal volt dolgunk, mely a térségben előző este kialakult, nagyon sűrű ködben a közeli, Hortobágyi-halastavakon lévő éjszakázóhelyre történő repülés során célt tévesztett, és tévedésből ezen a kis kiterjedésű víztesten landolt.

A daru Magyarországon védett madár, természetvédelmi értéke 50 000 forint. Az európai állomány számára az őszi vonulás során a Hortobágy a legfontosabb gyülekezőhely, ahol az októberi időszakban százezer példányt is meghaladó mennyiségben tartózkodnak, de novemberre is marad a térségben néhány tízezernyi madár.

hnp.hu