25 éves a debreceni lelki segítők egyesülete

Helyi hírek

Negyedszázaddal ezelőtt Debrecenben 16 ember – óvónők, orvosok, pszichológusok, egyetemi hallgatók – elhatározta, hogy mivel a városban nem működött családsegítő szolgálat, segít a bajbajutottakon. Ezek az emberek alapították a Forrás Lelki Segítők Egyesületét – emlékeztetett Berényi András, az egyesület elnöke kedden, az évforduló alkalmából tartott rendezvényen.

Az általuk támogatott szenvedélybetegek munkáiból nyílt képzőművészeti kiállítás megnyitóján kiemelte: a képek a gyógyulás lépcsőit, folyamatát ábrázolják, arról adnak hírt, hogy “van az árnyékből a fényre kilépés”.

Papp László+, Debrecen polgármestere példaértékűnek nevezte az a munkát, amelyet a Forrás Lelki Segítők Egyesülete a városban végzett az elmúlt negyedszázadban a családokért, a szenvedélybetegek rehabilitációja érdekében.

Megjegyezte, Debrecen a társadalmi szerepvállalás tekintetében is példát tud mutatni: olyan civil és társadalmi szervezetek segítik az önkormányzat munkáját, amely országosan is követésre méltó. A polgármester emlékeztetett: az önkormányzat ellátási szerződést kötött a Forrás Lelki Segítők Egyesületével a szociális alapfeladatok ellátására.

Bosák Nándor, debrecen-nyíregyházi római katolikus megyéspüspök a karitatív szervezetek együttműködésének fontosságára hívta fel a figyelmet, kiemelve, hogy ehhez a munkához nagy türelem, bölcsesség és kitartás kell.

Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára köszöntő levelében kiemelkedő jelentőségűnek nevezte a civil szervezetek és egyházi közösségek szerepvállalását a társadalom gondjainak megoldásában.
Elismerően szólt a debreceni Forrás Lelki Segítők Egyesületéről, amely azon “kiválasztottak” egyike, amely a rendszerváltás kezdetétől évtizedeken keresztül folyamatosan fejlődve végzi szolgálatát.

Czibere Károly a debreceni egyesületnek a szociális ágazat szakmai fejlesztésében végzett munkájából a közösségi ellátásokban kifejtett folyamatos szolgáltató és szakmafejlesztő munkáját, valamint a Kábítószerügyi Tanácsban végzett tevékenységét emelte ki.
Berényi András a konferenciát megelőző sajtótájékoztatón az MTI érdeklődésére elmondta: terápiás közösségük évente átlagosan 1500-2000 emberrel kerül kapcsolatba. Olyan ellátási láncot alakítottak ki az elmúlt években, amely a családsegítő szolgálattól az otthoni ellátáson, a lakótelepi elérhetőségen és a nappali ellátáson át egészen a bentlakásos intézményig, illetve az onnan kikerülők támogatott lakhatásáig terjed – tette hozzá.
Megemlítette, hogy 2009-ben az észak-alföldi régióban elsőként beindították és azóta is egyedüliként működtetik a Fordulópont Szenvedélybetegek Rehabilitációs Intézményét, ahol egy éven át 10-15 szenvedélybeteg rehabilitációját végzik. A debreceni tócóskerti lakótelepen működő mentálhigiénés központjukban pedig szociális foglalkoztatás keretében 15 megváltozott munkaképességű szenvedélybetegnek adnak munkát napi négy órában – jegyezte meg Berényi András.

A szakember ugyanakkor felhívta a figyelmet az új kihívásokra, kiemelve a dizájner drogok megjelenésével a tizenévesek kezelésének megoldatlanságát, valamit az idősek otthoni ellátását biztosító hospice szolgáltatások kiterjesztését.