Korszerűsítik a Régi Városházát

Helyi hírek

A kivitelezés több mint bruttó 340 millió forintból valósul meg. Ebből bruttó 310 millió forint európai uniós és hazai kormányzati támogatás, melyhez Debrecen önkormányzata bruttó 32 millió forint saját forrást biztosít.

Eddig megtörtént a Városháza utca felőli lábazati kő kibontása és az utcai homlokzat állványozása. A most folyó munkálatok során az északi áthajtó kapu falait és padlórétegrendjét bontják el, továbbá megkezdődött a keleti épületszárnyon a régi tetőcserép bontása, a töredezett párkányok és falak vakolása, a vakolat javítása. Elkezdődött a Városháza utcai homlokzat régi fa nyílászáróinak tapaszolása és csiszolása, folyamatban van az áthajtó kapuban a régi fűtés és elektromos berendezések átalakítása, valamint a fedélszék szakaszos megerősítése és új tetőcserép felrakása.

A műemlék épület felújítása során felújítják a homlokzatokat, megtörténik a falak és lábazatok nedvesség elleni szigetelése, a lábazati kő és műkő burkolatok, kicserélik az elavult nyílászárókat, megerősítik és javítják a tetőszerkezetet, valamint egy új tetőhéjazatot is kialakítanak. Az épület Rózsa utca felőli földszintjén, a volt levéltár helyén egy új ügyfélfogadó helyiséget alakítanak ki, amelyhez akadálymentes vizesblokk is fog tartozni.

A mozgáskorlátozottak érdekében a Rózsa utcában akadálymentes parkolót alakítanak ki, továbbá a belső udvaron egy rámpa, a Piac utcai kapubejáróból megközelíthetően pedig egy lift fogja segíteni a közlekedést. A látássérültek részére egy úgynevezett „hangostérkép” kialakítását is tervezik. A Városháza I. jelű épülettömbjének felújítása során a sokak által csak Sóhajok Hídjának nevezett átkötő szakaszt is rendbe hozzák. A jövőbeni tervek között a Sas utcai épületrész felújítása is szerepel.

A Városháza felújításának módosított engedélyes, illetve a kiviteli terveit a Keletterv Kft. készítette, míg a kivitelezést nyílt közbeszerzési pályázat útján az Épker Service Zrt. nyerte el. A felújítási munkák befejezése 2015. május végére várható.

dehir.hu