Túzok

Túzokvédelem a Hortobágyon

Helyi hírek

Túzokvédelmi területeket és élőhelykezelési célokat szolgáló állatállomány fenntartásához szükséges gépeket vásárolt a HNPI.

Több mint 130 millió forint értékben vásárolt gépeket a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság „A Hortobágyi Nemzeti Park területén túzokvédelmi területek és élőhelykezelési célokat szolgáló állatállomány fenntartáshoz szükséges gépek beszerzése” című KEOP-3.2.0/11-2012-0001 azonosítószámú pályázat keretében. A projekt az Európai Unió és a hazai költségvetés finanszírozásában valósult meg.

A projekt során a HNPI vagyonkezelésében lévő és a Hortobágyi Nemzeti Park részét képező, egyrészt a túzokvédelmi célból fenntartott szántóföldi élőhelyek (fészkelő-, táplálkozó- és áttelelő helyek) fenntartásához szükséges, másrészt a természetes élőhelyek természetvédelmi kezelését biztosító állatállomány fenntartásához szükséges mezőgazdasági gépeket szereztek be.

A projekt védett természeti területen, illetve NATURA 2000 területeken és élőhelyeken valósult meg. Célja a kedvező természeti állapotok javítása, valamint a hazai védett és közösségi jelentőségű fajok védelme. A gépbeszerzések olyan élőhelykezelési beavatkozások elvégzését teszik lehetővé, amelyek biztosítják a projektterületre jellemző élőhelytípusok megőrzését, fejlesztését, valamint az ezeken a területeken előforduló védett élőlények életfeltételeinek hosszú távú fennmaradását.

A védett és egyen NATURA 2000 területeknek a beszerzett gépek révén megvalósuló kezeléssel fenntarthatók azok a természetes, természetközeli állapotok a hortobágyi szikes pusztai élőhelyeken, melyekkel a kimagasló természeti értékek, a sokszínűség tartósan fenntarthatóvá válik és a fokozottan
védett túzok állománya hosszútávon megőrizhető.

A projekt címe: A Hortobágyi Nemzeti Park területén túzokvédelmi területek és élőhelykezelési célokat szolgáló állatállomány fenntartáshoz szükséges gépek beszerzése

A projekt száma: KEOP-.3.2.0/11-2012-0001
Projekt kezdete: 2012. július 19.
Projekt befejezése: 2014. szeptember 30.
Támogatás összege: 137 741 441 Ft
Kedvezményezett: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Közreműködő szervezet: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium