Megújuló energia hasznosítása hét debreceni intézményben

Helyi hírek

Debrecen önkormányzata számára kiemelkedően fontos, hogy az általa működtetett intézmények energiafelhasználása során a megújuló energiaforrásokat részesítse előnyben. Az energiatakarékos megoldások alkalmazása mellett nem titkolt szándéka a példamutatás, a lakossági szemléletformálás – áll az önkormányzat közleményében.

2013 sikeres év volt a környezettudatos gondolkodás erősítése szempontjából, mivel az önkormányzat egy pályázaton a Bocskai István Általános Iskola, a Fazekas Mihály Gimnázium, az Ibolya Utcai Általános Iskola, a Kinizsi Pál Általános Iskola, a Méliusz Juhász Péter Könyvtár, a Debreceni Sportuszoda, valamint a Tóth Árpád Gimnázium energetikai hálózatának napelemes rendszerrel történő bővítésére összesen 228 és fél millió forintot nyert az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és a hazai központi költségvetési előirányzatból.

A beruházáshoz szükséges 40 millió forint önrész biztosítására pedig EU önerő-támogatást nyert a város. A munkaterületet minden intézmény esetében még 2013 decemberének végén átadták a kivitelezőnek.

Hat intézményben az elkészült beruházás műszaki átadás-átvétele június 12-én megtörtént. A Debreceni Sportuszoda napelemes rendszere műszaki átadására augusztus 29-én került sor.

A fejlesztéseket az indokolta, hogy az önkormányzat által működtetett intézmények energiafogyasztása jelentős, s ez a magas működtetési költségek mellett nagy környezeti terheléssel is járt. Ezért a projekt alapvető, hosszú távú célja a korábbinál kisebb környezeti terheléssel járó, megújuló energia-alapú energiatermelés elterjesztése, ezen belül a megújuló energiaforrásokon alapuló villamosenergia szerepének növelése az összenergia-felhasználáson belül – és ezen keresztül a széndioxid-kibocsátás csökkentése.

A közvetlen cél a környezeti fenntarthatóság jegyében mérsékelni az intézmények működési és fenntartási költségeit az energiahatékonyság fejlesztése segítségével.