Debrecen nyitott az amerikai gazdasági kapcsolatok bővítésére

Gazdaság Helyi hírek

A Debreceni Nemzetközi Repülőtérre és a Határ úti Ipari Parkba tett hivatalos látogatást az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövetségének ügyvivője.

André M. Goodfriend, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője a különböző helyi ösztönzők mellett a város földrajzi elhelyezkedésével és a magas színvonalú egyetemi képzéssel magyarázta, hogy Debrecen kedvelt befektetési célpontja az amerikai cégeknek.

A nagykövetség ügyvivője és munkatársai a nap folyamán több amerikai vállalkozást kerestek fel a Xanga cégcsoport által működtetett Határ úti ipari parkban, találkoztak a Debreceni Egyetem vezetőivel, megtekintették az új nagyerdei beruházásokat és a debreceni repülőtér trimodális logisztikai központját.

Utóbbi helyszínen Herdon István, a Xanga cégcsoport vezérigazgatója az MTI érdeklődésére elmondta: év végén elindítják a repülőtéri logisztikai központból az első menetrendszerű konténeres irányvonatot a Debrecen-Budapest-Bécs útvonalon.

A heti két alkalommal, azonos időben közlekedő szerelvény egyszerre 74 konténert szállíthat: a Debrecenbe, illetve Budapestre kamionokkal érkező konténereket ezáltal közvetlenül vonattal juttatják el Európa nagy kikötőibe, Hamburgba, Rotterdamba és a szlovéniai Koperbe, illetve vissza – ismertette a vezérigazgató, aki szerint ez a szállítási forma komoly lehetőséget jelent a térségben termelő amerikai vállalkozásoknak is.