4ig Jászai Gellért

Szándéknyilatkozatot írt alá az albán kormánnyal a 4iG Csoport

Gazdaság

Szándéknyilatkozatot írt alá az albán kormánnyal a 4iG Csoport az Egyiptom és Albánia között húzódó tenger alatti nagy kapacitású adatkábel-beruházás megvalósításának támogatásáról.

A magyar infokommunikációs vállalatnak az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleménye szerint a megállapodást Fekete Péter, a 4iG Csoport vezérigazgatója és Enkelejda Mucaj, Albánia infrastrukturális és energiaügyi miniszterhelyettese írta alá, Edi Rama albán miniszterelnök és Jászai Gellért, a 4iG Csoport elnöke jelenlétében.

A 4iG és a Telecom Egypt február elsején kötött előzetes megállapodást az Egyiptom és Albánia között létesítendő interkontinentális tenger alatti adatkábelrendszer beruházásának feltételeiről, valamint közös projekttársaság alapításáról – emlékeztettek.

Albániai végpontjával a kábelrendszer a legrövidebb útvonalat biztosíthatja Frankfurt és más fontos kelet-közép-európai, valamint balkáni nemzetközi forgalmi célpontok felé, mint például Belgrád, Szófia, Bécs és Budapest. Az új balkáni adatkapu még jobban erősíti az üzleti és technológiai kapcsolatokat, a nemzetközi optikai tranzitútvonalak bővítésével pedig további együttműködési lehetőségek nyílnak a régióban – írták.

Edi Rama albán miniszterelnök köszönetet mondott a 4iG Csoportnak a nyugat-balkáni ország első interkontinentális hálózatának megvalósításáért. Az általa mérföldkőnek nevezett projekt az ország fejlődését, a digitális innovációt és a helyi vállalkozások nemzetközi piacra lépését is segíti – fűzte hozzá a közlemény szerint.

A 4iG albániai távközlési befektetései és a tervezett tenger alatti adatkábel-beruházás jól mutatják a társaság stratégiai céljait és hosszú távú elkötelezettségét az ország iránt – idézték a 4iG Csoport elnökét, Jászai Gellértet.

A magyar társaság Albánia egyik legnagyobb külföldi befektetője és a telekommunikációs szektor meghatározó szereplője leányvállalatán, a One Albanián keresztül. A budapesti székhelyű, magyar többségi tulajdonú 4iG Nyrt. Magyarország és a nyugat-balkáni régió vezető távközlési és IT-csoportja, több mint nyolcezer munkavállalót foglalkoztat.

A 4iG részvényeit a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában jegyzik, a papír legmagasabb árfolyama az elmúlt egy évben 880 forint, a legalacsonyabb 611 forint volt, hétfőn 807 forinton zárt.