Orbán idősekkel és nyugdíjasokkal

Még idén nyugdíjemelésre kényszerül a kormány, de nagy érvágás lehet a költségvetésnek

Gazdaság

Szeptember végén születhet döntés a novemberi nyugdíjemelés mértékéről. Az előzetes számítások szerint ez 150 milliárd forint islehet, amibe belerokkan a költségvetés.

A nyugdíjkorrekció hatalmas kiadás lesz a kormánynak még év vége előtt, az elemzők előzetes várakozásai alapján úgy tűnik, elérheti a 150 milliárd forintot. Valószínűleg nem lesz tartható további intézkedések nélkül az idei költségvetési hiány. Több tétel esetében nagyobb eltéréseket is látnak a költségvetésben, a nyugdíjkompenzáció csak tetézi ezeket

– mondta a növekedés.hu-nak Árokszállási Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője.

“A korrekciót novemberben kell végrehajtani, így hamarosan kiderül ennek a végleges értéke, de az előzetes várakozásaink alapján meghaladja majd a 100 milliárd forintot. Mindemellett mi több tétel esetében ennél nagyobb eltéréseket is látunk a költségvetésben, így a nyugdíjkompenzáció csak tetézi ezeket”

– hangsúlyozta az elemző, aki úgy látja, hogy a különadók sem lesznek elegendőek a 3,9 százalékos hiánycél tartásához, ezért újabb intézkedésekre is lehet számítani.

Várhatóan meghoznak majd olyan intézkedéseket, amelyek mérséklik a hiányt, konkrétumokat ezzel kapcsolatban azonban nem lehet előre megjósolni

– jelezte Árokszállási Zoltán.