Megszünteti ingyenes műanyag zacskóit a Tesco – fizetős megoldás jön helyette

Gazdaság Ország

Március 21-től a Tesco is kivezeti a zöldség-gyümölcs osztályon eddig ingyenesen elérhető, eldobható műanyag zacskók használatát. Az üzletekben ezentúl többször is használható, biológiailag lebomló zacskó és újrazsák is feltűnik majd. Az üzletlánc március 20. és április 16. között a saját kedvezménykártyájával 99 forintért árusítja majd az újrazsákot. A bio zacskó leendő áráról nem közöltek információt, de ha azokra a versenytársakra gondolunk, akik már meglepték az átállást, akkor 15-25 forintos darabonkénti árra számíthatunk.

Az újonnan bevezetett, biológiailag lebomló zacskó komposztálható, míg az újrazsák minden alkalommal újrahasználható a vásárlás során. Sokszor azonban nincs szükség zacskóra sem például egy fürt banán vagy egy padlizsán/ cukkini esetén ezekre sincs szükség. A cég felmérése szerint a lépéssel éves szinten 500 tonna műanyagot tudnak megspórolni – mondta Hevesi Nóra, a Tesco kommunikációs vezetője.

A biológiailag lebomló zacskó űrtartalma kb. 4,5 liter, maximális terhelhetősége pedig 2 kilogramm. Egyik legnagyobb előnye, hogy megújuló összetevőként keményítőt tartalmaz, így komposztálható, és egy éven belül magától is lebomlik. Ha a komposztálás nem megvalósítható, akkor a korábban megszokottaktól eltérően nem a szelektív, hanem a kommunális gyűjtőbe kell a zacskót elhelyezni. Ugyanakkor a termék a lejárati idején belül többször használható, így vásárláskor nem szükséges minden alkalommal újra megvenni.

Kezdetben 99 forint lesz az újrazsák, egy feltétellel

Ennél még inkább környezetkímélő alternatíva a 100 százalék poliészterből készült, egy literes, 4 kilogramm teherbírású újrazsák, amely rendeltetésszerű használat mellett korlátlan számú alkalommal használható újra.

A Tesco március 20. és április 16. között Clubcarddal 99 forintért árusítja az újrazsákot, hogy ezzel is ösztönözze az ez irányba történő elmozdulást.

Ingyenesen elvihető kartondobozok lesznek a bejáratnál

Az áruházlánc emellett a legtöbb üzlet bejáratához rendszeresen kitesz ingyenesen elvihető kartondobozokat a kasszasoron kívül, hogy a vásárlók fizetés után azokba is tudjanak pakolni, új életet adva ezzel a másodlagos csomagolásokból származó papírhulladéknak.

Béremelést jelentett be a Tesco