benzin, benzinkút, tankolás, drágulás, infláció

Januártól kivezethetik a benzinárstopot

Gazdaság

Egyre nehezebbé vált a tankolás Magyarországon, a kisebb kutak ezen a héten sem kapnak üzemanyagot, de már a nagyobb láncok is korlátozásokat vezettek be, és Budapesten is felütötte a fejét az üzemanyaghiány.

Az ATV Híradó Grád Ottótól, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkárától úgy értesült, most már komoly ellátási problémák vannak.

“A kormányzatnak el kell döntenie, hogy árat szabályozunk vagy üzemanyaggal látjuk el a piacot. Én azt gondolom, hogy a korlátozások ma már nagyobb kárt okoznak, mint amit az árnövekedés okozott a múltban”

– mondta Grád.

A korlátozások és az ársapka kapcsán Balogh József energetikai szakértő így fogalmazott az ATV-nek:

“Hogyha megint tovább viszik, és ugyaneze az áron, forintban, akkor valójában az lesz, hogy a fogyasztás tovább fog emelkedni, ugye ezt a tendenciát már látjuk. Ugyanakkor nem lesz elég finomítói kapacitás, és ha bármi történne a barátság kőolajvezetékkel, akkor már az alapanyag is hiányozni fog. Szerintem decemberben ezt át kell majd gondolni, hogy hogyan tovább.”

Hiába kenné Brüsszelre meg egyebekre, a kormány okozta a rekordmagas inflációt – gyászjelentés a Független Benzinkutak Szövetségétől

A MOL sajtóosztálya azt közölte, hogy a cég tankerautói folyamatosan úton vannak, és már az exportra szánt üzemanyag mennyiségét is korlátozták. A vállalat a normál időszakhoz képest most 15-20 százalékkal több üzemanyagot szállít a partnereinek, vagyis ennyivel magasabb a fogyasztás az ársapka előttinél.

A Miniszterelnökség pedig azt írta, januártól

“csak akkor tudják fenntartani a benzinárstopot, ha az Oroszországból érkező kőolajszállítás zavartalan, a százhalombattai finomító pedig folyamatosan működik. A kormány természetesen továbbra is mindent megtesz a biztonságos üzemanyag-ellátás érdekében.”