Bázisolajjal üzletelő bűnszervezet bukott le – debreceni volt az importőr

Gazdaság Rendőrség

Alig fél évvel a bázisolajjal – üzemanyagként is felhasználható kenőolajjal – üzletelő és a költségvetésnek nyolcmilliárd forint kárt okozó bűnszervezet leleplezése után újabb hasonló tevékenységet folytató bűnözői csoport bukott le az Észak-Alföldön – jelentették be a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) regionális vezetői kedden sajtótájékoztatón Debrecenben.

Lengyel Tibor, a NAV Észak-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatóságának igazgatója elmondta: a bűnszervezet mintegy hat és fél millió liter bázisolajat terített jövedéki adó és áfa megfizetése nélkül a Hajdúdorogon, Csepelen és Dunaharasztiban működő elosztó telepekre.

A pénzügyi nyomozók egyszerre 46 helyszínen csaptak le az elkövetőkre, a házkutatásokon csaknem 35 ezer liter ásványolajat foglaltak le, mintegy 15 millió forint értékben. A nyolc gyanúsított közül heten előzetes letartóztatásban vannak – tette hozzá az igazgató.

A technikai vagy bázisolajat egy debreceni férfi által létrehozott bűnszervezet importálta Lengyelország és Szlovénia területén lévő adóraktárakból. Az áru nyomon követésének megakadályozására fiktív fuvarokmányokkal és könyvelési trükkökkel azt a látszatot keltették, hogy a bázisolajat Olaszországban, illetve Magyarországon értékesítették – ismertette Lengyel Tibor.

Hozzátette: az olaj ezzel szemben Hajdú-Biharban és Pest megyében elosztó lerakatokba került, és a külföldről beszerzett ásványolajat belföldön, a piaci árnál lényegesen olcsóbban, gázolaj üzemanyagként értékesítették többek között fuvarozó vállalkozásoknak, autósiskolának, mezőgazdasági nagyvállalkozóknak.

Legalább 6,5 millió liter importolaj került így az országba, és 1,6 milliárd forint adóhiány keletkezett – jegyezte meg Lengyel Tibor.

Elmondta: a pénzügyi nyomozók több mint 600 millió forint értékben ingatlanokat zároltak, személygépkocsikat, motort, karórákat foglaltak le, és 13 bankszámlát zároltak.

Az elkövetők vagyonosodási vizsgálata alapján további zárolások is lehetnek – fűzte hozzá.
Polcz Attila pénzügyőr ezredes, regionális vám- és pénzügyőri főigazgató kiemelte: a bázisolaj mindaddig adómentes, amíg üzemanyagként fel nem használják. Az Európai Unió vámszabályai szerint Magyarországra vámellenőrzés nélkül belépő árut, mivel nem vámköteles, nem kell feltüntetni az okmányokban.

Czinege Attila észak-alföldi regionális adó-főigazgató, utalva a hasonló áprilisi fogásra, elmondta: abban az ügyben ötven vállalkozásnál tartottak adóhatósági ellenőrzést, további húsznál indítják meg, és 15 vagyonosodási vizsgálat is elkezdődött.

Mindezek már látszanak az adóbevételekben is: 2013-ban 409 milliárd forint volt a befizetett adó a régióban, az idén november végéig már 455 milliárd forint – tette hozzá.