Megnyitotta kapuit a debreceni Farmer-Expo

Egyetem Gazdaság

Nemcsak helyszínként szolgál, hanem kutatási eredményeit is bemutatja a Debreceni Egyetem a négynapos szakkiállításon és vásáron.Idén már 23. alkalommal ad otthont a Farmer-Expónak a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusa augusztus 17-20. között. A rendezvény a szakmai újdonságok megismerésén túl a kapcsolatépítést is segíti az ágazat szereplői között.
– A Farmer-Expo egy találkozási pont is az egyetem számára azokkal a jelentős cégekkel, vállalkozásokkal, amelyek a leginnovatívabbak és legfejlődőképesebbek a mezőgazdaságban, és ezek a találkozások, megbeszélések az oktatásban és a kutatásban egyaránt megtérülnek – hangsúlyozta Jávor András rektorhelyettes.

Nagy István parlamenti államtitkár szerint a Debreceni Egyetemnek megkerülhetetlen szerepe van a hazai mezőgazdaság fejlődésében.

– Mind az a tudás, amit a Debreceni Egyetem képvisel, mind az a szakmaiság, ami itt megnyilvánul, az elengedhetetlen a magyar mezőgazdaság számára. Nem véletlen a minisztérium azon döntése, hogy a szakminisztériumot Debrecenbe helyezi, hiszen, ha ez megtörténhet, akkor a szakmai irányítás, a törvényhozás, a kutatás és az oktatás egy helyen lehet. És ez a kedvező hatás annyira összeadódik, ami a magyar mezőgazdaság látványos bővülését, fejlődését tudja eredményezni a jövőben – mondta Nagy István.

A rendezvényen a Debreceni Egyetem Agrártudományi Központja is kiállít.

– Fontosnak tartottuk, hogy a karcagi, a nyíregyházi és a debreceni kutatóintézetünk külön standon képviseltesse magát, hogy a gazdálkodók és az ágazat szereplői közvetlenül is megismerkedhessenek kutatási eredményeinkkel – tájékoztatott Komlósi István, az Agrártudományi Központ főigazgatója.

Az expón az egyetem szakemberei a kertészet, az állattenyésztés és a funkcionális élelmiszerek fejlesztésében elért kutatási eredményit is megismerhetik az érdeklődők.

– A mezőgazdaságban az elméleti tudás ma már legalább olyan fontos, mint a technológia fejlődése, és mi igyekszünk megfelelni ezeknek az elvárásoknak. Ezért a több mint 300 kiállító standján és a számtalan bemutatón túl szakmai konferenciákat is szervezünk a Debreceni Egyetem szakembereinek részételével – hangsúlyozta Vaszkó László, a V-trade Kft. ügyvezető igazgatója, a szakkiállítás megnyitóján.

A négynapos rendezvényen 304 kiállító (köztük több olasz, cseh, román, szlovák és német cég) várja a látogatókat csaknem 18 ezer négyzetméteren.

www.unideb.hu