Böjte Csaba ferences szerzetes

Böjte Csaba atya nem sokba nézi a nőket: “Ha virágot kapnak turbékolnak. Ha a fejsze fokával kopogtatják a vállukat, akkor sikoltoznak”

Európa

Anekdotákba csomagolt bölcsességekkel értelmezte Böjte Csaba ferences szerzetes a székelyudvarhelyi hallgatóság számára, hogy mit jelent nőnek lenni, milyen a jó apa, vagy hogyan kell viselkedni egy nővel, miután a fejsze fokával megkopogtatta a férje a vállát – számolt be a román UH nyomán a Transtelex.

Böjte atyának nincsenek könnyű napjai, emlékezhetünk, pénteken 28 év börtönre ítélte a Maros megyei ítélőtábla azt a nevelőt, aki Böjte Csaba gyermekvédelmi intézetiben gyermekeket bántalmazott és zaklatott szexuálisan. Az atya pedig megpróbálta eltussolni a bűncselekményeket.

Május 4-én jelentek meg a riportok arról, hogy a szovátai Szent József gyermekotthon volt vezetője többszörös szexuális erőszakot követett el egyik neveltjével szemben, mindezek mellett az atya május 5-én egy anyák napi rendezvényen többek között bujtatottan a bántalmazókra jellemző retorikát is bevetett, a szerzetes ugyanis arról értekezett, hogy a múltat nem kell újraélni, előre kell nézni, nem hátra.

„De én mindig azt mondom a gyerekeknek is, hogy ne hátra nézzél, nem a múltat kell újraélni, hanem a jövőt. Micimackó mondta Malackának, hogy mit nézel hátra? Nem arra megyünk. Tehát, hogy ami megtörtént, azon nem lehet változtatni, de Isten irgalma, kegyelme, segít ezeknek a gyerekeknek talpra állni, újrakezdeni.”

– idézte az UH Böjte atya szavait.

A családon belüli erőszakról is érdekes meglátásai voltak:

Ilyenek a nők. Ha virágot kapnak turbékolnak. Ha a fejsze fokával kopogtatják a vállukat, akkor sikoltoznak. Nem olyan komplikált a női lélek. (…) Mindig, amikor egy ilyen asszony jön, akkor a kollégáknak elmondom, el kell vinni a fodrászhoz, aludja ki magát, szép ruhákat kell venni a turkálóban, és nagyon hamar megnyugszik, biztonságban érzi magát a nő. Kicsit sírdogál, de tényleg talpra áll

– hangzott el Böjte Csaba előadásában Székelyudvarhelyen, az RMDSZ Nőszervezetének anyák napi eseményén.

Miután Pál Edit Éva, az UH főszerkesztője megkérdezte, hogyan tervezi az atya megakadályozni a visszaéléseket, Böjte azt felelte, nem hisz a  szovátai gyermekotthonának volt vezetője ellen panaszt tevő lánynak:

Én azt látom, hogy a mi gyerekeink is, de a fizikai családban felnőtt gyermekek is, nem mindig vannak megelégedve azzal, amit a szülők – akármilyen jószándékkal – nyújtani tudnak… A másik, hogy egy tizenhat éves lány szíve hova vezet és hova nem, ez egy nagyon érdekes kérdés, nagyon ingoványos kérdés. Én meg vagyok győződve, hogy nem életszerű az egész. Egyik szobában lakik egy édesanya a három gyerekével, a férjével, a másik szobában lakik a nevelt lány, és őt meg lehessen többször erőszakolni. Ezt én akkor se hittem el, és most se hiszem el. Úgyhogy én ezt visszautasítom

– mondta Böjte annak ellenére, hogy jogerős ítélet született a gyermekotthonainak volt nevelője ellen.