Novák Katalin újévi beszéde

Az Európai Unió új szabályokat vezetett be a nők egyenjogúsága érdekében

Európa

Az Európai Unió mérföldkőnek számító lépéseket tett a nők egyenjogúsága érdekében, új szabályokat vezetett be például a vállalati vezetőtestületekben a nemek közötti egyensúlyra vagy a bérek átláthatóságára vonatkozóan, és további jogszabályokat kíván hatályba léptetni a nemi alapú erőszak elleni küzdelem terén is – áll a brüsszeli testületnek a nemzetközi nőnap alkalmából kedden kiadott sajtóközleményében.

A testület szerint továbbra is aggodalomra ad okot a nők és lányok világszerte tapasztalható, egyre növekvő elnyomása és emberi jogaik sárba tiprása. A bizottság kiáll az iráni nők mellett, akiknek szabadságjogait rendszerszinten korlátozzák, továbbá támogatja az afgán nőket, akiket a tálibok megpróbálnak kitiltani a nyilvános terekről és közintézményekből. A testületet ugyancsak aggodalommal töltik el azok a jelentések, amelyek szerint az orosz fegyveres erők háborús fegyverként alkalmazzák a nők és gyermekek elleni szexuális erőszakot Ukrajnában.

“Ezek háborús bűncselekménynek minősülnek, és az elkövetőket bíróság elé kell állítani. Továbbra is együtt fogunk működni nemzetközi partnereinkkel annak érdekében, hogy Oroszország megbűnhődjön ezekért az atrocitásokért” – hangsúlyozta a bizottság. A sajtóközlemény azt is megemlíti, hogy az EU kedden szankciócsomagot fogadott el szexuális és nemi alapú erőszak elkövetőivel szemben.